Kezdőlap / Divat-szépség / Útmutató a különböző Dosha típusok étrendjének összeállításához

Útmutató a különböző Dosha típusok étrendjének összeállításához

Talán elgondolkozott már azon, hogyan tudná megteremteni az ízek egyensúlyát az étrendjében, legyen szó akár a családjának, akár a saját maga számára készített ételekről. A legjobb megoldás, ha mind a hat ízt sikerül beiktatni az étrendjébe, illetve ha ki tudja választani azt, ami a legjobban megfelel a test-lélek alkatának. Például ha Ön Kapha alkat, egyen több zöldséget, kevesebb kenyeret, rizst, tésztát és állati eredetű ételeket. A Vata típusra ennek az ellenkezője igaz: fogyasszon több cukrot (gyümölcsök, zöldségek) és keményítőt (gabonafélék, tészta, rizs, húsok), de kevesebb keserű vagy fanyar ízű nyers salátát és zöldséget.
Nagyon fontos, hogy megértse, ez a rövid bevezető a hatféle ízről csak egy kis kalauz a test-lélek típusának megfelelő táplálkozás javításához. Ha az elfogyasztott táplálék ellátja a szervezetét a kellő energiával és a megújuláshoz szükséges tápanyagokkal, akkor biztos lehet benne, hogy megfelelően táplálkozik.
Íme néhány általános táplálkozási útmutató a különböző ajurvéda típusok számára:

VATA
Íz: Olajos, meleg, nehéz, édes savanyú és édes ízű ételek. Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Csípős, keserű vagy fanyar ízű ételek.
Mely ízeket kerülje? Hideg ételeket és italokat; könnyű és nyers ételeket.

PITTA
Íz: Hideg vagy enyhén meleg, édes, keserű vagy fanyar ízű ételek.
Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Savanyú, sós, csípős ízek; forró ételek és italok.

KAPHA
Íz: Könnyű, száraz, meleg, csípős, keserű vagy fanyar ízek. Mely ízekből fogyasszon kevesebbet? Édes, savanyú és sós ízek; hideg ételek és italok, kiadós desszertek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás