A tejfehérje fő alkotórésze, a kazein egyeseknél allergiás reakciót idézhet elő, míg a tejcukor (vagy laktóz) érzékenységet vélt ki. A lakóz toleranciában szenvedő emberek szervezetében nem termelődik elegendő mennyiség a laktóz nevű emésztőenzimből, ezért a tejcukor lebontatlanul a vastagbélbe kerül, és a problémák ekkor kezdődnek: a bélgázképződés fokozódik, illetve hasmenés …
Érdekel a cikk folytatása? »A tofu
A szójasajt vagy szójatúró néven is ismert lágy, sárgásfehér tofu úgy készül, hogy a főtt szójabab megőrlésével nyert „tejet” kalcium-szulfát hozzáadásával megszilárdítják. A tofu sok fehérjét, de nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. 10 dkg párolt tofu energiatartalma mindössze73 kcal. A tofu önmagában meglehetősen ízetlen, ezért …
Érdekel a cikk folytatása? »