A tofu

A szójasajt vagy szójatúró néven is ismert lágy, sárgásfehér tofu úgy készül, hogy a főtt szójabab megőrlésével nyert „tejet” kalcium-szulfát hozzáadásával megszilárdítják. A tofu sok fehérjét, de nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. 10 dkg párolt tofu energiatartalma mindössze73 kcal.
A tofu önmagában meglehetősen ízetlen, ezért édességek, és sós ételek készítéséhez egyaránt felhasználható. Két alapváltozata van: a lágy tofu, amely elsősorban öntetek, mártások, továbbá tejmentes jégkrém, sajttorta készítéséhez használható, és a kemény tofu, amely pácolással tehető ízletesebbé. A kemény tofu nagyon sokféle módon elkészíthető- keverve sütéssel, habarva, savanyítva, füstölve, továbbá roston, olajban, sütőben, kövön sütve is.
A párolt tofu jó kalciumforrás, hiszen kalcium-szulfáttal készül, de tartalmaz mangánt és E-vitamint is. Mivel foszfor, és vas is van benne, különösen fontos szerepet játszhat a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendben. Sok ételben hús helyett is felhasználható.
Kutatások folynak annak megállapítására, hogy a szójabab és származékai védelmet nyújthatnak-e a rák (különösen az emlőrák), a csontritkulás és a változás korát kísérő tünetek ellen. Ezt a védő hatást a szójában levő úgynevezett fito ösztrogénektől reméljük, amelyek az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz némileg hasonló módon hatnak. A szójabab és származékai segíthetnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében, s ezzel védelmet nyújthatnak a szív-, és érrendszeri betegségek ellen is.
Mivel a feldolgozás során a rostokat eltávolítják belőle, a tofu rendkívül könnyen emészthető. Tudni kell azonban, hogy sütés közben mintegy 15%-nyi zsiradékot szív magába. Az is közismert, hogy a szója sok embernél allergiás reakciót okoz.
Friss tofu vásárlásakor fontos a termék szaga-ha savanyú, akkor ne vegyük meg! A tofut öblítsük le, tegyük frissen engedett hideg vízbe, s azzal együtt hűtőszekrénybe. A vizet naponta cserélni kell, a tofu pedig 3-4 napon belül felhasználandó!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. …

Hozzászólás