Amenorrhoea- más néven menstruációs zavar, ilyenkor a hormonális rendszerben zavar keletkezik, a hormonok felborulnak. Ez az állapot, akkor jön létre, amikor egy nő nem menstruál. Primer és szekunder fajtája van. Természetesen nem nevezzük ennek a betegségnek azokat az életszakaszokat, amikor a nő még nem menstruál, vagy már nem menstruál, a …
Érdekel a cikk folytatása? »Lisztérzékenység
Megközelítőleg 1500 ember közül egy szenved lisztérzékenységben, más néven cöliákiában. A betegségért a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) egyik összetett fehérjéjével, a gluténnal szembeni érzékenység a felelős. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, és családi halmozódás is megfigyelhető. Gyerekeknél a gluténtartalmú gabonatermékek fogyasztása után néhány hónapon belül alakul ki, de a …
Érdekel a cikk folytatása? »Por allergia
Az allergia röviden túlérzékenységet jelent. Ilyenkor, ha valamire allergiásak vagyunk, a szervezet immunrendszere ártalmatlan anyagok ellen védekezik, ilyenkor jelentkeznek az allergiás panaszok. A porallergia esetén a védekező mechanizmus által többféle tünetet produkálhatunk. Ezek főként a következők lehetnek: kaparó torok, csöpögő orr, rekedtség, könnyező, piros szem, kötőhártya gyulladás, viszketés, bőrpír, de …
Érdekel a cikk folytatása? »Népbetegség, az allergia
Az allergia görög eredetű szó, eltérő reakciót jelent. Az allergia egy immunológiai folyamat, szervezetünk túlzott és káros válaszreakciója ártalmatlan anyagokra, mint például a virágpor, vegyszerek, különféle élelmiszerek. Az allergia nem feltétlenül betegség, hanem egyfajta túlérzékenység. A betegek száma folyamatosan nő, ez magyarázható az emberi szervezet ellenálló képességének változásával is. A …
Érdekel a cikk folytatása? »Az élelmiszer allergia beazonosítása
Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszer allergiában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élelmiszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül élelmiszer elfogyasztását követően jelentkeznek, akkor viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azonban, amikor az étel elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között hosszabb idő telik el, …
Érdekel a cikk folytatása? »