Kezdőlap / Egészség és fitness / Nagyra tátsd a szád!

Nagyra tátsd a szád!

Szád állapota nem csak a fogaid egészsége miatt fontos, de belső szervi elváltozások tükre is lehet. Figyelj minden apró jelre, mert ezzel akár súlyos betegségeket előzhetsz meg.
A rossz lehelet nem csak fogászati problémára utalhat, reflux egyik tünete is lehet a kellemetlen szájszag. Ha gyomorszáj izomzata nem zár rendesen, az emésztés során keletkező savak és gázok visszaáramlanak akár a szájüregig is, esetenként a fogzománcot is sértve. Ezért az áttetsző fogak szintén arra utalhatnak, hogy refluxod van. A szájszag oka emellett lehet még egyéb gyomorprobléma, cukorbetegség, mandulagyulladás, homloküreg-gyulladás, vese- vagy májbetegség.
A fogíny egészséges színe halvány rózsaszín, minden ettől eltérő árnyalat valamilyen bajra utal. A vöröses jelleg ínygyulladás következménye, a vérszegény ember ínye világosabb színű, de az elszíneződés jelentheti a mellékvese megbetegedését, vagy akár daganat megjelenését. Ha az ínyen fehér folt található, amit dörzsölve vérző, hámsérülést nem okozó felület jön létre, akkor szájpenészről van szó, de fehéres folt figyelhető meg a dohányosok ínyén és nyálkahártyáján is. A kanyaró egyik első tünete lehet az őrlőfogak környékén felbukkanó vörös pöttyök sora.
A nyelv elváltozásai a szájbetegségeken kívül gyomorproblémákról, illetve fertőző betegségekről árulkodnak. A vöröses színű nyelv vitaminhiányt és vérszegénységet sejtet, sima felszínű halvány szín esetén vashiányra gyanakodjunk, a fehéres-sárgás elszíneződés gombás fertőzés jele. Sebek és hólyagok megjelenése a nyelven a herpesz vírus, az allergia vagy az immunrendszer egyes megbetegedései miatt következhetnek be.
Természetesen a problémák sora végtelen, a fentiek vagy bármely más tünet észlelése esetén felkeresni a háziorvost, belgyógyász szakorvost a diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás