Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Cöliákia, avagy lisztérzékenység

Cöliákia, avagy lisztérzékenység

Megközelítőleg 1500 ember közül egy szenved lisztérzékenységben, más néven cöliákiában. A betegségért a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) egyik összetett fehérjéjével, a gluténnel (sikérrel) szembeni érzékenység a felelős. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, és családi halmozódás is megfigyelhető. Gyermekeknél a glutén tartalmú gabonatermékek bevezetése után néhány hónapon belül alakul ki, de a tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek. A glutén érzékenyek immunrendszere a sikér egyik alkotóelemével, a gliadinnal szemben védekezik, és megtámadja az ezt az anyagot tartalmazó vékonybélbolyhokat. Emiatt romlik a tápanyagok felszívódása is. Gyerekeknél a betegség első tünete rendszerint az ismétlődő gyomorfájás, felfúvódás, hasmenés, vérszegénység, súlyvesztés. A gyermek ezért nem fejlődik megfelelően, fáradékonnyá válik. Felnőtteknél is fáradtság, levertség tapasztalható, továbbá szájüregi fekély, bőrgyulladás, és meddőség a leggyakoribb tünet.
A diagnózis felállításához a vékonybél szövettani vizsgálatára van szükség. Cöliákia gyanúja esetén a betegnek gluténmentes étrendet írnak elő; ha ő ezt betartja, és a később ismételten elvégzett szövettani vizsgálat normális szerkezetű bélbolyhokat mutat ki, a cöliákia bizonyítottnak tekinthető. Akinél egyszer felléptek a betegség tünetei, annak egész életében kerülni kell a gluténtartalmú élelmiszereket. A diéta kedvező hatásának a cöliákiás betegeknél néhány héten belül már mutatkoznia kell.
Mindennapi élelmiszerek között százával találunk gluténtartalmú készítményeket. Ilyenek a kenyérfélék, sütemények, kekszek, kétszersültek, tészták, a zsemlemorzsa, a búzaliszttel habart mártások és levesek. A gabonapelyhek fogyasztása is kerülendő. Ha a kisbaba lisztérzékeny, ellenőrizni kell a bébiételek összetételét, jóllehet a legkisebbeknek szánt készítmények általában gluténmentesek. Fontos elolvasni a készételek címkéit is; az árpából készült italok(például az árpasör) is ártalmas lehet.
Gluténtartalmú élelmiszerek helyettesítésére fogyasszunk sok burgonyát, hüvelyest, rizst, kukoricát és kemény héjú gyümölcsöt. Habaráshoz használjunk kukorica-, rizs-, szója-, vagy gesztenyelisztet. Bőven fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt, tojást, tejet, sajtot, és húst. Mivel a gluténnek az étrendből való kiiktatása nem könnyű feladat, ehhez ajánlatos tapasztalt dietetikus tanácsát kérni. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) rendszeresen közli a gluténmentes élelmiszerek listáját, s recepteket is ajánl.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply