Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Császármetszés és a szoptatás

Császármetszés és a szoptatás

Szoptatás császármetszés után:
Néhány leendő anyuka már előre tudja, hogy császármetszéssel fogja világra hozni kisbabáját. Nekik lehetőségük van rá, hogy felkészüljenek erre a helyzetre. A váratlan császármetszés ezzel szemben sok anyuka számára okoz csalódást, szomorúak a szülés elmaradt élménye miatt. Mindez nagyon heves érzelmeket válthat ki. Búsuljon nyugodtan, de ne hagyja, hogy a szomorkodás elvegye azt az örömöt, amit kisbabája és a szoptatás okoz. Kezdjen hozzá, amint képes erre, a kötődés építgetéséhez és a szoptatáshoz. Erre sor kerülhet a szülőszobán, az őrzőben vagy akár a kórteremben is, az érzéstelenítés formájától függően. Bizonyára szüksége lesz a kórházi személyzet praktikus segítségére, hogy például ne legyen útban mellre tételkor az infúziós cső és hogy megtalálja a legkényelmesebb pozíciót a szoptatáshoz. Fekvés közben legkedvezőbb az oldalfekvés, mert így elkerülhető a fájdalom és a friss seb nyomása. Ehhez szükség lesz egy-egy gurigára (vagy párnára) a kisbaba és a mama hátához. Ha kicsi, kemény párnát tesz a feje alá, az segíthet a húzódások elkerülésében. Fekve úgy is szoptathat, ha kisbabája lábai az Ön feje felé néznek – messze a sebtől.
Ha szívesebben szoptat ülve, válassza a hónalj alatti tartást. A kisbabát jól meg kell támasztani, és az Ön térde alá is szükség lesz egy párnára. Bölcsőtartásban szerencsés, ha egy nagy párna védi a sebet a nyomódástól.
Ha kisbabája császármetszéssel született, különösen előnyös ha maga mellé teszi az ágyba mert az első napokban nehéz folyton egyedül kiemelni a kiságyból.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás