Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szülés szükséghelyzetben

A szülés szükséghelyzetben

Ha orvosi beavatkozások árnyékolják be az első órákat:
Minden kismama szövődménymentes szülésre vágyik, de ha mégis másképp sikerül, együtt kell tudni élni ezzel a helyzettel. A nagyobb orvosi beavatkozás többnyire azt jelenti, hogy megváltozik a szülés légköre, és sterilnek, orvosinak tűnik. Önnek, mint édesanyának nagy izgalmat okozhat ez a helyzet, és úgy érezheti, hogy minden irányítás kicsúszott a kezéből. Szükséghelyzetben nem a leghelyesebb elemezni mit miért tesznek az Ön biztonsága érdekében. Az események sodrása közepette próbáljon meg magára és gyermekére összpontosítani. A trauma árnyékot fog vetni a szülés emlékére, de a kötődés gyermeke és Ön között – és a szoptatási kapcsolat is – ettől még erőssé válhat. Ha drámai szülése volt, de a beavatkozások eredményeképp Ön és kisbabája egészséges, mégis az örömnek kell a középpontban állnia a rossz érzéssel szemben.
Ha a gyermekét az újszülött intenzív osztályon kell elhelyezni, különösen fontos, hogy tudja, mit kell tennie a kötődés érdekében: jelenléte, hangja, simogatása, bőrkontaktus, sok együtt töltött idő, mind elősegíti a picihez fűződő kapcsolat erősödését. Használjon ki minden adódó alkalmat!
Elhelyezés a gyermekágyas osztályon:
A megfelelő ideig tartó kölcsönös ismerkedés és az első mellre tétel után megmérik kisbabája hosszát és súlyát, fürdetik, majd felöltöztetik. A fürdetést talán az apuka is átveheti. Ezalatt Önnek is módja lesz egy kis felfrissülésre. Végül Ön is tiszta ágyat kap és kisbabájával együtt elhelyezik a gyermekágyas osztályon. Ha eközben nem adják karjába gyermekét, kérje mindenképpen. Kisbabája számára ez az első út egy számára teljesen új világban. Hol is érezhetné magát nagyobb biztonságban és nagyobb védettségben, mint a mamája testén, ahol szívverését, hangját is hallhatja, illatát és melegét is érezheti, Amennyiben valamilyen vizsgálatra van szükség, ezeket többnyire az Ön ágyában is el lehet végezni, nyugodtan kérje ezt!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás