Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Terhesség és szülés

Terhesség és szülés

A terhesség kilenc hónapig tart egy kismamánál. Ebből az időszakból az első három hónap a legnehezebb, mert gyakoriak a hányással, hányingerrel járó rosszullétek. A vetélés, koraszülés
veszélye is fokozottan fennáll ezekben a hónapokban. Ekkor még a várandós anya alakja nem változik meg, nincs jelentős súlygyarapodás. A magzat súlya gyarapodik, hossza növekszik. A negyedik hónaptól kezdve már a várandós anya jobban érzi magát fizikailag, lassan elmúlik a rosszulléte. A a lelassuló bélműködés miatt azonban felléphet nála a székrekedés. A hormonális változások következtében a várandós anya fokozottan érzékennyé válik.. Ezt a környezetében élő családtagoknak meg kell érteni és ezért jobban oda kell figyelniük a kismamára.
A magzat már növekszik, erősödik, egyre többet mozog. Fülcimpái, lábujjai és kézujjai kialakulnak, körmei nőni kezdenek, súlya és hossza növekszik. A terhesség második harmadában a kismamák általában jól érzik magukat, tele vannak energiával, súlyuk már 6-7 kg-al gyarapszik, bő ruhákat kell vásárolniuk. A magzat ezekben a heteken már teljesen kialakult, a 14. héttől már a méhlepény táplálja. Nő és érik, hogy képessé váljon az önálló életre. A 20. hét környékén az anya nagyon jól érzi magát, bőre és haja megszépül. Ebben az időszakban érzi először a baba mozgását finom vibrálás formájában. Vigyázni kell ekkor az étkezéssel, mert heti 0,5 kg súlygyarapodás várható.
A terhes nőknél a 24.hónap a legszebb időszak,mert ilyenkor boldognak és elégedettnek érzik magukat a várandós anyák, pocakjuk egyre nagyobb lesz, súlyuk egyre nő.
A 28. héten már kezdik a kismamák nehézkesnek érezni a mozgásukat, pocakjuk
növekszik, súlyuk gyarapodik. A magzat egyre elevenebb, gyakran mozog a várandós anya hasában. A kismama mellein és hasán vöröses csíkok jelenhetnek meg. A 32. héten alvászavarok és légzési nehézségek léphetnek fel a kismamánál, egyre több pihenésre van szüksége.
A 36. héten abba kell hagynia a munkát a várandós anyának mert egyre fáradtabb és gyengébb.
Ekkor még gyakoribb vizelési inger lép fel. A magzat kitölti a méhet, rugdossa és boxolja a várandós anya pocakját. A 40. héten már türelmetlenül várja a szülést a kismama, mert hatalmas pocakjától nehezen tud már mozogni, légzése időnként kapkodóvá válik. A méhnyak felpuhul, fokozatosan készül el a szülésre. Soha nem a megjelölt napon születik meg a baba, mindig néhány nappal előbb vagy később jön a világra. A szülés sok várandós anyát megviseli, mert nagy fájdalommal jár.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply