Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az első napok gyermekünkkel.

Az első napok gyermekünkkel.

A születés utáni néhány óra a kötődés, az első szoptatás és a pozitív tapasztalatok rögzülésének ideje. Az ezt követő időszakban egyre jobban megismeri egymást az édesanya és a kisbaba, és együtt gyakorolják a szoptatást. Ön és kisbabája is akkor élvezi majd a szoptatást, ha jól sikerül a mellre tétel, a kisbaba hatékonyan szopik és az anyatejtől jóllakik.
Fontos a szoptatással kapcsolatban:
• hogy a kisbaba helyesen harapjon rá a mellre,
• hogy minél előbb és gyakran mellre tegye,
• hogy a kisbaba éhségre utaló jeleire és az Ön érzésére,mely a mell ürítését sürgeti, figyeljen.

A következő fejezetekben részletesen leírjuk, hogyan lehet mindent kivitelezni, és miként tanulhatja meg a szoptatást lépésről lépésre. Fontos, hogy megértse a tejtermelődés módját, valamint azt, ahogyan ebben a kisbaba közreműködik.
Közös tanulás.
Az első éjszaka és az azt követő napokban lassan megismerik egymás jelzéseit, és együtt gyakorolják a szoptatást. Ez legjobban akkor sikerül, ha annyit vannak együtt, amennyit csak lehet – éjjel-nappal. Néha azt tanácsolják a kismamáknak, hogy először pihenjék ki a szülés fáradalmait, a kisbabát pedig bízzák a csecsemős nővérekre. A legtöbb anyuka a szövődménymentes szülés után teljesen éber, és nem képes a megszokott módon aludni. Nekik javasoljuk, hogy válaszolják az előbbi felszólításra azt, hogy először szeretnék megpróbálni a kisbabával együtt kipihenni magukat, és abban kérjenek segítséget, hogy ehhez kényelmesen berendezkedhessenek.
A legtöbb kórházban az anyuka kórházi ágyat kap, a kisbaba pedig egy kis gurítható ágyacskát vagy egy kiságyat, melyet az anyuka ágyára merőlegesen szerelnek fel. A gurítható ágy praktjkus, ha például a szülés utáni első napon a csecsemős nővérhez szeretne menni, keringése még kissé ingatag, a kiságyban pedig biztonságosan magával viheti kisbabáját, még akkor is, ha szédülne. Később azonban sokkal szebb, ha ezt az apró lényt a karjában viszi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás