Anya lettem.

Az édesanya és a kisbaba kölcsönösen megismerik egymást.
A születés utáni napokban mindig lesznek olyan időszakok, amikor kisbabájának szüksége lesz Önre. Szánjon elegendő időt a baba szükségleteinek kielégítésére! Közben mindig adódik egy-egy óra, amikor kisbabája igényli ugyan a mama közelségét, de se szoptatásra, se ápolásra nincs szüksége. Ez a lazítás és pihenés ideje. Pihenjenek együtt, így rögtön észre fogja venni, ha folytatódhat a „tanulás”: Az a kifejezés, hogy a szoptatás partneri viszony, azt jelenti, hogy azonnal reagál kisbabája jelzéseire, ha szüksége van Önre – emellett azonban saját szükségletei kielégítéséről is gondoskodik.
Legyen türelmes ebben az átmeneti időszakban, később könnyebb lesz. Az első napokban kisbabájának valószínűleg nagyon gyakran szüksége lesz Önre. Ne aggódjon, később valószínűleg már nem kell olyan gyakran szoptatnia, mint az eleinte. A kezdeti időszak a tanulás ideje. Később már tudja majd a kisbaba, hogyan ürítse ki a leghatékonyabban a mellet, a szopások hosszabbá válnak, és a szoptatások között is egyre több idő telik el.
A kisbabával való együttlét nem jelenti azt, hogy állandóan foglalkoznia kellene vele. A szeme azonban mindig legyen rajta, hogy a jelzéseire azonnal válaszolhasson. Néha a kisbabáknál is vannak olyan időszakok, amikor egy kicsit visszahúzódnak. Ha kisbabájának éppen nincs szüksége Önre, szentelje figyelmét nyugodtan valami másnak.
A csecsemő éjszakánként is mamájára van utalva. Még nem alakult ki nála a nappal-éjszaka ritmusa. Az újszülöttek számára az egyes szopások közötti hat-nyolc órás éjszakai szünet még túl hosszú. Akkor a legkevésbé megerőltető az éjszakai szoptatás, ha a kisbaba az Ön ágyában alszik. Éjszaka nem kell tisztába tenni (kivéve, ha a pelenkának kellemetlen szaga van, vagy a kisbaba ruhája átnedvesedett). Így csak rövid időre szakítja meg alvását a szoptatás. Vizsgálatok is alátámasztották, hogy azok a gyermekágyas anyukák, akiknek kisbabája az éjszakákat a csecsemőszobában töltötte, nem aludtak többet, mint azok, akik együtt maradtak gyermekükkel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás