Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A reflexektől a tanult magatartásig.

A reflexektől a tanult magatartásig.

Már a szülés előtt többé kevésbé érezhette kisbabája mozgását, a kisbaba pedig reagált Önre és érzéseire. A szülés óta pedig egyre jobban kialakul az összhang kettejük között. Az anya és gyermeke közti kapcsolat állandó, szüntelen kommunikáció. Kisbabája eleinte még nem tud beszélni, mégis képes rá, hogy megértesse magát. Csupán más nyelvet beszél, mint a felnőttek. Figyelje meg gyermekét! Tanulja meg érteni a nyelvét. Szemével, arcjátékával, gesztusaival és hangokkal „beszél’; megfeszíti magát vagy éppen ellazul – néha sír is – így jelzi, hogy mire van éppen szüksége, mikor akar szopni és mikor akarja abbahagyni.
Az újszülött veleszületett adottsága a szopáskészség. Eleinte talán még nem tudja egészen pontosan, hogyan is kellene nekilátni, de rendelkezik minden szükséges reflexszel. Ha Ön ezeket ismeri és használja, az a legjobb előkészítés. Némi gyakorlással a kisbaba reflexszerű viselkedése tanult magatartásformává alakul – ez az első nagy lépés a tanulásban, amit az Ön segítségével tesz meg a kisbaba. Megtanulja, hogy az agyába érkező jeleket bizonyos elvárásokkal és viselkedési módokkal kapcsolja össze. Tudni fogja, hogy a mell látványa és illata a közelgő szoptatást, majd a gyomrában kellemes teltségérzetet jelent. Automatikusan nagyra tátja a száját és nyelvét a fogíny fölé tolja. Micsoda nagy teljesítmény ez az ő agyától mindössze néhány nap alatt! Ne kockáztassa azt, hogy cumisüveggel vagy cumival összezavarja kisbabáját.
Az édesanya valószínűleg már első kisbabája születése előtt is tud egyet s mást a szoptatásról, de mindezek gyakorlati alkalmazása még Ön előtt áll. Az első néhány szoptatásnál valószínűleg nagyon kell figyelnie, hogy minden lényeges részletre ügyeljen. Egy idő után azonban mindez automatikussá válik. Tapasztalatai alapján megfogalmazódik Önben: ha mellre teszem a kisbabámat, elégedett és jóllakott lesz. Önnél is fontos szerepet játszanak a reflexek és a tanulás. A kisbaba látványa és illata valamint a szopása egyre jobban elősegíti a tejleadó reflex működését.
Ez a tanulási folyamat minden újabb gyerek esetén elölről kezdődik. Még a szoptatási tapasztalattal rendelkező anyukák is ismerkedéssel kezdik a szülés után – hiszen egy új jövevényről van szó és először egymásra kell hangolódniuk. Hasonlítsa össze ezt a folyamatot – melyet csak kettesben járhatnak végig – a tánctanulással! Eleinte sok figyelemre van szükség, hogy ne lépjenek egymás lábára. Idővel azonban már nem gondol erre, csak egyszerűen táncol.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply