Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A helyes szoptatás

A helyes szoptatás

Az alábbiak a/apján ismerheti fel, hogy kisbabája jóI szopik-e:
• Figyelje meg a kisbabáján, amit a látószögéből láthat: szája nagyra legyen nyitva, az ajkak forduljanak kifelé, az orr és az áll érintse a mellet vagy azt majdnem érintse.
• Tanulja meg felismerni, mikor nyel a kisbaba. Ha csend van, akár hallhatja is a nyelést. Ha kisbabája oldalra fekszik és profilból látja őt, figyelje meg nyeléskor a gégefő finom mozgását. Hatékony szopáskor hosszabb ideig tartja a kisbaba a ritmust, miközben felváltva szopik és nyel. Esetenként szüneteket iktat be. (Az első napokban és a szoptatások elején mindez még nem figyelhető meg.)
• A hatékony szoptatás arról is felismerhető, hogy kisbabája lassan elengedi magát – öklei, melyek az elején szorosan össze vannak szorítva, lassan kinyílnak és karjai lazábbak lesznek – a kisbaba szoptatás után jóllakottnak és elégedettnek tűnik.
• Jó szopás után gyakran látható még a kisbaba nyelve az alsó fogínyén – ha az alsó ajkat kissé hátrahúzza, még szopás közben is láthatja. Szoptatás után nedves a kisbaba szája.
• Fontos ismertetőjel: a hatékony szoptatás kellemes és nem fáj. Erős szívást érez, de az nem fájdalmas. Amikor a kisbaba szopni kezd, keletkezhet egy rövid fájdalom, ami azonnal el is múlik. Néhány anyuka a tejleadó reflex jelentkezésekor érez enyhe fájdalmat. Egyéb fájdalom, különösen, ha az egész szoptatás alatt tart, annak a jele, hogy valami nincs rendben. Többnyire a helytelen mellre tétel felelős a fájdalomért. Ha ezt már kizártuk, további okok után kell kutatni vagy esetleg segítséget igénybe venni.
• Nézze meg a bimbóudvar szélét mellre tétel előtt és után. Ez magyarázatot ad arra, hogy mennyi mellszövet van kisbabája szájában. A nőknek teljesen különböző nagyságú a bimbóudvaruk. Átmérője az alig két centiméter és a tíz centiméternél is nagyobb között ingadozik. A kis bimbóudvarnak teljesen el kell tűnnie a kisbaba szájában. Nagyobb bimbóudvarból lényegesen kevesebbet szabad látni a mellre tétel után.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás