Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött éhségének felismerése.

Az újszülött éhségének felismerése.

Az éhség jeleinek felismerése:
Az újszülöttek csodálatra méltó módon képesek a szükségleteiket jelezni. Gyakran már félálomban jelzi a kisbaba, hogy szopni szeretne. Ajkát nyalogatja, kinyújtja a nyelvét vagy öklét a szájába dugja. Használja ki az első napokban ezeket, és tegye mellre kisbabáját azonnal, ha éhségét jelzi. Ezek a jelzések erősebbé és intenzívebbé válnak a következő néhány perc vagy akár fél óra folyamán. Ennek a szakasznak a kezdetén a legkönnyebb egy kisbabát mellre tenni.
Ha kisbabáját nem teszi azonnal mellre, a jelzések gyakoribbá válhatnak, amit a türelmetlenség első megnyilvánulásai követnek. Percekkel később sírásban tör ki a kisbaba. A sírás már nagyon késői jele az éhségnek. Síró kisbabát megnyugtatni és mellre tenni jóval nehezebb, mint már akkor elkezdeni a szoptatást, amikor a kisbaba éhségének első jeleit adja.
Kisbabája éhségének jelzéseire csak akkor tud időben válaszolni, ha babáját állandóan magánál tartja. Senkir nem kell megkérdeznie, hogy szabad-e szoptatnia, egyszerűen csak szoptasson. Ha kisbabája a csecsemősnővérnél van, első halk jelzéseit néha senki sem veszi észre. A nővérek, akik sokféle munkáért felelősek, talán a kisbaba türelmetlenségének későbbi jeleinél néhány másféle módszert alkalmaznak a babák megnvugtatására, mint például a kiságy gyenge mozgatása vagy a nyugtató cumi. Gyakran csak akkor tudják odavinni Önhöz kisbabáját, ha éhsége első jelei már sírásba csaptak át. Akkor meg Önnek lesz nehezebb a dolga a szoptatással. Ezért – maradjanak együtt, legjobb, ha egy ágyban!
Ha már az éhség első jelénnél válaszol kisbabája jelzésére, annak az lesz a következménye, hogy folyamatosan tudatosul a babánál az anyamell szerepe. A kezdeti időkben gyakrabban fog szoptatni, ez azonban hosszú távon pozitív hatással van a szoptatásra: a tejtermelés könnyebben indul be és hosszú távon is hatékonyabban működik. Figyeljen kisbabájára, így a későbbiekben minden jelzését biztosabban fogja tudni megítélni és napról napra jobban meg fogják érteni egymást.
A kisbaba éhségének tipikus jelei az első napokban
• Szopó mozdulatokat végez
• Szopó hangokat hallat
• Ajkait nyalogatja
• Nyelvét kinyújtja
• Kezét a szájához emeli
• Szemét gyorsan mozgatja
• Halk gőgicsélő vagy sóhajtó hangokat hallat
• A fejét ide-oda forgatja
• Homlokát ráncolja
• Nyugtalan
A fenti listában szereplő első öt jel minden egészséges, időre született kisbabánál egyértelmű, a többi nem feltétlenül. Figyeljen arra, hogy a szopási szükséglet és az éhség jelzésének szinte automatikus összekapcsolása csak az első hetekre jellemző. Egy három hónapos kisbaba, aki kezét a szájába dugja, nem biztos, hogy feltétlenül szopni szeretne, az is lehet, hogy a szem és a kéz koordinációját gyakorolja. Idősebb babák és mamájuk estében kialakul a megértés-megértetés egyéni módja. Ezen a területen is a tanult viselkedés váltja fel a reflexek által irányított magatartást.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply