Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatejes táplálás időtartama

Az anyatejes táplálás időtartama

Mellre tétel – milyen gyakran? Mennyi ideig? Miért?
Az első napokban a melle kolosztrumot, azaz előtejet termel. A kolosztrum mennyisége viszonylag kicsi. De erre is érvényes: minél gyakrabban teszi mellre a kisbabát, annál több termelődik. A rövidebb szünetek beindítják a tejtermelést. Az első napokban a legtöbb kisbaba még gyakran, de rövid ideig szopik. Ne várjon a mellre tétellel, amíg sok tej gyűlik össze, hanem tegye gyakran mellre a babát, hogy nemsokára még több teje legyen.
A szülés utáni hormonális átállás az első hét során először a kolosztrum termelésre hat, és csak később indul meg a nagyobb mennyiségű tej. Gyakori mellre tétel révén a szopás következtében fellépő mechanikus ingerlés gyorsítja ezt a folyamatot. Ezáltal már nem olyan nagy az ugrás a nagyobb mennyiségű tejtermeléshez és a tejbelövellés szokásos jelenségei alig vagy csak sokkal gyengébb formában lépnek fel. Más szavakkal: Az első napokban gyakori mellre tétellel valószínűleg megkímélheti magát a tejbelövelléssel járó kellemetlenségektől illetve fájdalmaktól. Minél gyakrabban teszi mellre kisbabáját az első napokban, annál több tejhez jut – és itt nem nagy adagokra kell gondolni, hanem sok kicsire. A több tej egyidejűleg fokozottabb bélműködéshez és a fekete magzatszurok, a mekónium korábbi kiválasztásához vezet. A korai és nagy mennyiségű székletkiválasztás csökkenti a besárgulás (újszülött kori sárgaság) veszélyét és bizonyos körülmények közt megkíméli kisbabáját a vérvételtől és a fényterápiától.
Ha most következetesen válaszol kisbabája éhségre utaló jelzéseire és azonnal mellre teszi, hamarosan belejönnek a szoptatásba. A kisbabának fokozatosan gyarapodnak a mellel kapcsolatos tapasztalatai és az Ön önbizalma is nőni fog, mert érzi, hogy a mellével azt adhatja kisbabájának, amire szüksége van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply