Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Csigák, levéltetvek és egyéb kártevők

Csigák, levéltetvek és egyéb kártevők

A csigáknak egész sor természetes ellensége van, pl. a
sün, a békák, a cickányok, a madarak, a gyíkok és a törékeny kuszma. Csigariasztó növény a mustár, a sarkantyúka mint köztes vetemény, a paradicsom és a páfránylevelek mint talajtakaró anyagok.
Legegyszerűbb védekezés, ha az állatokat egyszerűen begyűjtjük vagy sörcsapdát állítunk. Kisebb területeken vízszintes horonnyal ellátott, csigák ellen védő kerettel védekezünk a nemkívánatos vendégek ellen. Száraz időben hatásos a felületre szórt mész, fahamu, fűrészpor.
A vakond
A macskák, a ragadozó madarak, a görény és a menyét a vakond természetes ellenségei. A császárkorona, a fokhagyma, a kutyatej és a fekete ribiszke szaga elűzi a vakondot, bár ezt a hatást többen vitatják.
Levéltetvek
Ellenségei : a katicabogár, a fátyolka, a fürkészek, a rablópoloskák és a fülbemászó. Csekély fertőzés esetén szedjük le a tetveket, esetleg erős vízsugárral mosassuk le őket. Nagyobb kolóniákat a hajtással együtt levághatunk. Legfontosabb azonban, hogy megfelelő tápanyag utánpótlással a növények ellenálló képességét növeljük.
Mechanikus védekezési módok
A gyümölcsfák törzsére helyezett enyves gyűrűvel a le-fel mászó kártevőket gyéríthetjük. A káposztalégy kártételét megelőzhetjük, ha a káposzta alsó, gyökérnyaki részére
kátránypapírból kivágott, kör alakú gallért illesztünk. Ez megakadályozza a nőstényeket, hogy a szár alsó részére lerakhassák tojásaikat. A nyulak kártételét a törzsre kötözött drótfonattal előzhetjük meg.
Az alufólia csíkok vagy a madárháló távol tartja a madarakat a vetésektől, gyümölcsöstől.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply