Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Gyökérzöldségek

Gyökérzöldségek

Idetartozik a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla, a feketegyökér, a zeller, a retek stb.
A sárgarépa, a mély rétegű, humuszban gazdag talajt szereti, s csak ilyen helyen termelhetünk aromás, édes, elágazásmentes gyökereket. A cékla a jó vízháztartású talajok növénye. Ügyeljünk rá, hogy a talajmunkák közben ne sértsük meg a gumókat. A feketegyökeret nagyon kedveli a vakondok, úgyhogy idejében intézkedjünk a váratlan látogatók távol tartására! 
A hónapos és a téli retek a humuszban gazdag, egyenletesen nedves talajokban fejlődik a legszebben.
„Gyümölcstermő” zöldségfélék
Ilyenek: paradicsom, paprika, padlizsán, csemegekukorica, articsóka stb.
A paradicsom kiválóan fejlődik a dombágyáson kialakított vegyes kultúrában, meleg, napfényben gazdag helyen.
Hasonló körülményeket igényel a paprika, s meghálálja a fejtrágyázást, az egyenletes vízellátást. Még nagyobb a padlizsán hő- és napfényigénye, ezért ott, ahol alacsony az évi hőösszeg, csak üvegházi vagy fóliás termesztését ajánlhatjuk. Magyarországon szabad földben is termeszthető. A padlizsán a burgonya rokona, s mint ilyet a burgonyabogár is hasonlóan veszélyezteti.
Az articsóka mediterrán különlegesség, de vágott virágként is nagyon mutatós. Tulajdonképp 2 m magasságot is elérő évelő; bimbóinak húsos felleveleit fogyasztjuk.
Kabakosok
A kabakosokhoz tartozik az uborka, a tök, a dinnye, a cukkini és mások. Meleg talajokon fejlődnek igazán, s – különösen kezdetben – meghálálják a ló- vagy egyéb meleg szerves trágyából készített melegtalpat. Az uborkát mindig tápanyagban gazdag talajba vessük a vetésforgó első növényeként. A tököt a komposztprizma peremére is ültethetjük, 40×40-es gödörbe, amibe trágyával kevert komposztföldet öntünk. Az így ültetett tök hamarosan bekússza az egész komposztprizmát, s levelei jótékonyan beárnyékolják a korhadó komposzthalmot. A sárgadinnye védett, napos, jó vízellátású helyre való. A főhajtást az ötödik levél után, az oldalhajtásokat a negyedik-ötödik levél után vissza kell csípni. A cukkini nem ilyen igényes; terméseit a 15-25 cm elérése után feltétlenül szedjük le!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

1 hozzászólás

  1. 400. cikked! :)

Leave a Reply