Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Csípőficammal született a babám, mit tegyek?

Csípőficammal született a babám, mit tegyek?

A legtöbb párt, amikor megkérdezzük, hogy kisfiút vagy kislányt szeretne, azt mondja, hogy mindegy csak egészséges legyen. És el is követnek mindent, hogy így is legyen. Aztán amikor megszületik a baba, kiderül, hogy csípőficammal született. Ez nagyon rosszul hangzik, de nem kell kétségbe esni, mert az esetek többségében könnyen gyógyítható. De kezdjük az elején! Mi is az a csípőficam?

Lényege, hogy az ízületi tok sérülése nélkül a combcsont feje elhagyja az ízületi vápát. Ez a veleszületett rendellenesség Európában elég gyakorinak mondható, mert minden 1000 élve született gyerekből 1-2 ezzel születik. Fehér bőrű és lány gyermekeknél gyakoribb és ha a családban előfordult már, akkor nagyobb az esélye, hogy ezzel a rendellenességgel születik a baba.

A csípőficam szűrésére újszülött korban kerül sor ortopédiai vizsgálat keretében. Enyhébb esetben egyszerűen pár hónap alatt rendbe hozható, súlyosabb esetben műtétre van szükség.
Mindenesetre mindenképpen foglalkozni kell vele, mert ha időben nem kezdik meg a kezelését, a gyermek felállásakor már komoly problémákat okozhat és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat!

Ezért ki kell emelni a szűrővizsgálat fontosságát és a csípőficam diagnózisa esetén a megfelelő terápia kiválasztását és magát a kezelést, melyben kiemelt szerepe van mind az orvosnak, mind a védőnőnek, a szülőnek és a gyógytornásznak is. Odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel azonban mire a gyerek óvodába megy, már nyoma sem marad a veleszületett rendellenességnek!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás