Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Csokonai Színház

Csokonai Színház

Debrecenben 1789-ben alapították meg a Nemzeti Játékszín Társaságot, amely egy vendégfogadó szekérszínében tartotta előadásait. Az első kőszínház 1865-ben épült, nevét 1916-ban kapta, a város nagy szülöttjéről, Csokonai Vitéz Mihályról. Az első igazgató Reszler István volt. Mint minden színháznak, ennek a társulatnak is nehéz volt az anyagi helyzete, ennek ellenére a 19. és a 20. században jelentős színészek voltak a teátrum tagjai. Az első előadást, báró Wesselényi Miklós Nemzeti Játékszíni Társasága adta elő még 1798. augusztus 11-én.
Az első színháztársulat ezekből a tagokból állt össze 1810-ben, ez a felállás 14 évig maradt meg. Az ezt követő három évben 25 teátrum lépett fel a városban. A korszak nagy nevei: Déryné, Egressy Gábor. A második ideiglenes színház a Varga-színben működött, a harmadik pedig a Fehér ló vendéglő volt. A negyedik színhely hosszabb ideig tartott a Nánássy-féle házba. A társulatnak kiemelkedő tagja volt Arany János. Petőfi a következő társulat tagja volt 1843-44-ben. A kőszínházat 1865. október 7-én avatták fel. Neves színészei között szerepelt Blaha Lujza, Foltényi Vilmos, Fektér Ferenc, Krémer Jenő, Bércky Ernő, Rózsa Lili, Rózsahegyi Kálmán, valamint Csortos Gyula.
Marastoni József csoportképen örökítette meg az első társulat tagjait. A képek Gondy és Egey fényírdája által születtek, így örökítették meg a társulat tagjait, a legjelentősebbtől kezdve a kevésbé népszerűekig.
Temesváry Lajos, majd Mándoky Béla igazgatása alatt az operatársulat jelentősen megerősödött. A debreceni színjátszás centenáriumára 1898-ban került sor, a már fent említett népszerű művészek, akkor léptek színpadra itt, a színház aranykorát élte.
Új színház született Horváth Árpád révén 1936-39 között, ekkor az igazgató bátor kísérletet tett, korszerűsítette a színházat minden tekintetben. Ez nagy fordulatot hozott a színház életében, hiszen az Ember tragédiája által, mely előadás modern volt, ez országos elismerést hozott. Drámai színészek közül kiemelendőek Hortobágyi Artúr, Mensáros László, Latinovits Zoltán Haumann Péter, Kézdy György és Béres Ilona is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás