Csonttörés

A gyermekek csontja olyan, mint a fiatal, hajlékony faág, nem törik el olyan könnyen, mint a felnőttek merevebb, meszesebb csontjai. Éppen ezért ebben a korban az ún. zöldgally törés a leggyakoribb: a csont inkább elhajlik és úgy törik, hogy a külső réteg, a csonthártya ép marad. Ezért az effajta sérülésnél csak minimális károsodás éri a környező szöveteket. Egyszerű törésről akkor beszélünk, ha a csont egy helyen törik el. Nyílt törés esetén a csont átfúrja a bőrt és megsértheti a véredényeket, izmokat.
Súlyosnak tekinthető-e?
A törött csontot az orvosnak azonnal kezelésbe kell vennie. A tört végeket pontosan és hibátlanul kell a helyére tenni, a környező szervek és szövetek sérüléseit pedig el kell látni. Nyílt törésnél, amikor a felszínre került csontot nyílt levegő éri, csontvelőgyulladás veszélyével kell számolni.
Mi a teendő?
Ha a végtag alakja eltorzult,
1 a csont meggörbült vagy átfúrta a bőrt, mentőt kell hívni. Egyébként vigyük a gyermeket a legközelebbi baleseti szakrendelőbe.

2 Ha a törött végtag meghajlik, ne próbáljuk kiegyenesíteni! Csak akkor mozgassuk a gyermeket, ha feltétlenül szükséges. Bármelyik mozdulat növelheti a belső sérülést, fokozhatja a fájdalmat. Ha a csont a bőrön átfúródott, vagy seb keletkezett fölötte, tegyünk rá steril kötést vagy gézt. Ne próbáljuk kitisztítani a sérülést, ne nyúljunk a sebhez.
3 Ha a csont nem fúródott át ugyan a bőrön, de a gyermek nem képes a törött végtagját fájdalom nélkül mozgatni, rögzítsük a törés fölötti és alatti ízületeket: kössük fel a törött kart kendővel, lábtörésnél pedig rögzítsük a sérült végtagot térdnél és bokánál az éphez. Ha lehet, vigyük a gyermeket a legközelebbi baleseti szakrendelőbe. Lábtörésnél hívjunk inkább mentőket, mert hordágyra lesz szükség.
Tünetek
• A sérülés környezete megduzzad.
• Zúzódásnyomok, véraláfutás a sérülés körül.
• Sérült terület esetleges deformálódása, végtagok elferdülése.
• Mozgáskorlátozottság.
• Fájdalom.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás