Csúcshatás

A tudósok azt mondják, hogy agyunknak legjobb esetben is mindössze 30%-át használjuk ki. Mennyiben változna az életünk, ha a teljes kapacitását kihasználnánk?
A Csúcshatás (Limitless) című amerikai akció thriller pont ezt a kérdést járja körül. Eddie Morra (Bradley Cooper) épp új könyvén dolgozik, csak írói válságba került. Élete fenekestül felfordul, mikor a világ legjobb drogja kerül a birtokába. A kis átlátszó bogyót beszedő alany pillanatokon belül jobban érzi magát, és a mentális képességei hirtelen megsokszorozódnak. Az NZT nevű csodaszer nem ad szuper képességeket, csak a meglévőt használja ki maximálisan. Hatására az ember képes olyan emlékeket és apró részleteket is felidézni a múltból, amiről már rég azt hitte, hogy elfelejtette. Különösebb megerőltetés nélkül képes pillanatok alatt új nyelveket elsajátítani, és kivétel nélkül bármit megtanulni. A segítségével újszerű módon látja a világot és az összefüggéseket.
Főhősünk, miután elhagyta a barátnője és az élete kisiklani látszik, nem tudja visszautasítani a szert. Csak még nem tudja, hogy függőséget okoz, és hosszú távon beláthatatlan következményei lesznek a folyamatos szedésének. Nem ő lenne az NZT első áldozata. De a hatás nem sokat várat magára, 4 nap alatt összehozza a regényt, amit korábban hónapok alatt nem tudott megírni. És innentől nincs megállás: tőzsdézik, belekóstol az energiaiparba, végül a szenátori kinevezésig meg sem áll. Közben nem csak a szer múló hatásával és a vele járó elvonási tünetekkel kell megküzdenie, hanem mindazokkal, akik szintén mindent megtennének azért, hogy szedhessék a „gyógyszert”.
Vajon a szer megváltoztatja a személyiséget is, vagy tényleg csak a meglévő képességeket erősíti fel? Ha abbahagyná a szedését, újra önmaga lenne, vagy a személyisége teljesen romokba dőlne?

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kisiklottak (Derailed – 2005)

Charles Schine sikeres és gazdag reklámszakember, van egy szép felesége és egy kamasz lánya. Minden …

Leave a Reply