Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Cukorbetegség gyermekkorban

Cukorbetegség gyermekkorban

Viszonylag gyakori betegség gyermekkorban. Kialakulásában az öröklött hajlam mellett egyéb tényezők (súlyos fertőzés, hormonhatás) is szerepet játszanak. Megjelenése 5-7 éves korban és serdülőkorban gyakoribb, mint a gyermekkor más szakaszaiban.
A gyermekkori cukorbetegség oka nem azonos a felnőttkori, általában negyven éves kor felett kezdődő cukorbetegséggel. Tüneteik, lezajlásuk, és kezelésük is eltérő. Lényege, hogy a cukor elégetését, felhasználását biztosító inzulin ( a hasnyálmirigy választja ki) lényegesen kevesebb, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. A sejtek így táplálék nélkül maradnak, vagyis miközben a szervezet éhezik, a cukor a vérben és a vizeletben halmozódik fel. A szervezet zsírt éget, hogy a kalóriát biztosítsa, ennek köszönhető a fogyás, és a zsírégetés következményeként aceton szaporodik fel a szervezetben. Hasonló folyamat zajlik le a szervezetben a kisgyermekek kiszáradása, cukorral való ellátatlansága, éhezése során.
A súlyos tünetek elkerülhetőek, ha a jelentős étvágy és bőséges táplálkozás mellett bekövetkező gyors fogyás, feltűnően sok folyadék fogyasztása és bőséges vizelet ürítésének együttes fennállása esetén haladéktalanul orvoshoz visszük a gyermeket. A diagnózist a magas vércukorszint, és a vizeletben ürített cukor támasztja alá.
A cukorbeteg gyermek anyagcseréje rendszeres inzulin-adással, megfelelő étrenddel és testmozgással egyensúlyban tartható, ami nagyon lényeges a későbbi szövődmények elkerülése érdekében.
A diéta lényege a gyorsan felszívódó tiszta cukrok (cukorka, répa- és nádcukor, lekvár, méz, üdítőitalok, egyéb édességek) kerülése, de szénhidrátot (liszt, burgonya, rizs) az orvos által előírt mértékben lehet fogyasztania a gyermeknek. A zsír és a zsíros húsok kerülendők, növényi zsiradékok, sovány baromfi és hal ajánlott. Nagyon fontos a fejlődő szervezet igényeinek megfelelő táplálkozás, ennek megszervezésében szakember segít.
A cukorszint kezelése során szinte elkerülhetetlen, hogy időnként elő ne forduljon a vércukorszint gyors csökkenése (például a fokozottabb testmozgás miatt, csökkent étvágy miatt, vagy az inzulin túladagolása miatt). Ennek tüneteit (éhségérzet, gyengeség, verejtékezés, sápadt bőr, ingerültség) is ismernie kell a beteg gyermeknek, és a szülőjének. Ebben az esetben cukros víz, vagy üdítő itatása, illetve egy-két kockacukor elszopogatása lényegesen javít a gyermek helyzetén. Jó, ha erről minél több szülő tudomást szerez, mert szükség esetén sokat segíthetnek a cukorbetegeken, amikor ők váratlanul rosszul lesznek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás