Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Könyv / Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című könyve egy igazi romantikus regény a múlt századból, mely a romantika mellett igazi sejtelmes, izgalmas történettel varázsolja el az olvasót, melyben van szerelem, ármány, féltékenység, nyomasztó titkok és sok izgalom. Szélesebb körben nem ismert mű, esetleg a híres Hitchcock film révén hallhattunk róla (1940, A Manderley-ház asszonya, fekete-fehér, am. romantikus thriller), vagy a 2010-ben színpadra vitt musical változata révén (2010, Rebecca – a Manderley-ház asszonya, musical, Budapesti Operettszínház).
A történet a századfordulón (19-20. sz.) játszódik, a főhős, egy fiatal naiv lány elbeszélésében. Érdekesség, hogy a főhős nevét a történet során nem ismerjük meg. Főhősünk fiatal, naiv és szegény, egy gazdag, mindig jómódú férfiak társaságát kereső Mrs. van Hopper nevű amerikai asszony társalkodónője. Mrs. van Hopper társaságában a fiatal lány sok helyen megfordul, így egy ízben egy franciaországi hotelben kötnek ki. A hotelben számos érdekes alak fordul meg, köztük a nemrégiben megözvegyült Maxim de Winter, a híres Manderley-ház tulajdonosa. Mrs. van Hopper ahogy arra számítani lehet, hamarosan teára hívja Maximot, hiszen ismert és gazdag, de ő ügyet sem vet rá, sokkal jobban érdekli az egyszerű kis társalkodónő, a főhősünk. Mr. Winter és a naivánk egyre közelebb kerülnek egymáshoz, végül pedig Maxim megkéri a lány kezét. Többé nem kell a szigorú, kicsapongó Mrs. van Hopper-t szolgálnia, Maximmal összeházasodnak és visszatérnek Manderley-be, Angliába.
Minden túl szép, hogy igaz legyen, a bonyodalmak még csak most veszik kezdetüket. Mrs. de Winterként a fiatal lány élete egy csapásra megváltozik, hisz’ ő nincs hozzászokva a hatalmas házhoz, a személyzethez és a tipikus angol arisztokraták világához. Ha ez még mind nem lenne elég, ráadásul Maxim előző, vitorlásbalesetben meghalt felesége (Rebecca) emléke folyamatosan kísérti őt a nagy házban, ahol a házvezetőnő, Mrs. Danvers mindent megtesz, hogy elbizonytalanítsa, megfutamítsa, Maxim pedig hétről-hétre mogorvább és egyre inkább magába fordul.
Sötét titkokra derül fény, ahogy a cselekmény előrébb halad. Kiderül az is, hogy Rebecca nem épp úgy halt meg, mint hiszik és ez magyarázza Maxim egyre sötétebb természetét, már-már úgy látszik minden elveszik, de végül a szerelem győzedelmeskedik. Egy hosszú, de nagyon izgalmas regény ez, mely elgondolkodtat, egyszerre izgalmas szerelmi történet és félelmetes thriller, melyek kombinációja nagyszerű hatást kelt az olvasóban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia felosztása: az Újszövetség

A mai ember számára talán legtöbb üzenetet a Bibliában szereplő Újszövetség könyvei adják. A tömör, …

Hozzászólás