Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Az enciklopédia megjelenése

Az enciklopédia megjelenése

Mint megannyi máig is remek műalkotás, gyűjtemény, az enciklopédia is a 17-18. századból származik, vagyis a felvilágosodás korából. A felvilágosodás idején a természettudományok nagymértékben fejlődtek, az ész és a tudás igencsak előtérbe került, ezzel párhuzamosan pedig új eszmék jelentek meg, amik a haladást és a szabadságot hirdették. Ezen gondolatok hatására született meg az enciklopédia, arra szolgált, hogy összegyűjtsék a kor addigi összes tudását, hiszen ekkor már fontosnak tartották a tanítást, nevelést.
Az enciklopédia olyan szótár mely címszavakban gyűjti össze a fogalmakat, s a címszavak mellett részletesen fejti ki, hogy azok mit jelentenek. Egyes esetekben előfordult, hogy egy-egy címszóhoz több, egymástól részben eltérő megállapítás is bekerült. Már a 17. században jelentek meg ehhez hasonló szótárak Angliában és Franciaországban is, de maga az enciklopédia ezeknél részletesebb volt. Eredetileg egy francia nyomdász egy angol szótárat akart lefordítani, s a munkával Didero-t és d’Alembert-et bízta meg, azonban Didero nem sokkal később három hónapra börtönbe került egy másik írása miatt, s ezért a munka elhúzódott, végül pedig inkább önálló szótárt írtak meg.
Ez a szótár sokkal részletesebb lett, mint az eddigiek, a természeti összefüggések mellett mélyen tárgyalta az akkori filozófiai eszméket, műfajokat és minden századot. A mű végül 33 kötetes lett és hozzájárult a felvilágosodás gondolatainak terjesztéséhez, a kor minden addigi tudását tartalmazta a felvilágosodás eszmerendszere mellett. A címszavak megalkotásában a kor legnépszerűbb alakjai, tudósok, írók és filozófusok vettek részt, ennek következtében pedig igen sokoldalúvá vált a mű.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás