Kezdőlap / Társadalom / Esküvői fotózás / Nincs esküvő fotó nélkül

Nincs esküvő fotó nélkül

Mióta csak a fémyképezést a 17. században feltalálták, a fényképészek munkájának mindég jelentős részét képezte az esküvői fotózás. Nincs is ezen miért csodálkozni. Hiszen minden emben életének egyik jelentős eseménye, amikor házasságot köt. Mikor szeretné magát megörökíttetni egy nő, ha nem akkor, amikor – talán élete legszebb öltözetében -menyasszonyi ruhában pompázik. És ugyan kaphat-e egy férfi szerelmesebb pillantást szíve választottjától, mint a boldogító “igen” utáni pillanatokban – természetes tehát, ha örökre látni szeretné! Érthető tehát, ha a frissen házasultak első útja hagyományosan a fényképészhez vezet, hogy ki-ki az adott kor stílusa és saját ízlése szerinti, pénztárcájának megfelelően egész albumot, vagy akár csak egyetlen, de örökre szóló emléket, fényképet készíttessen. Sőt, a fotótechnika fejlődésével manapság már nem csak fényképeket, hanem gyakran CD-re, DVD-re írt digitális képeket, video felvételeket is készíttetnek, így a kiválasztott fényképész akár a teljes esküvői szertartást, és az utána következő lakodalom eseményeit is megörökíti.
A fényképészek is szívesen foglalkoznak esküvői képek készítésével, hiszen ez a téma egész éven át terítéken van. Sok alkalmi fotózással ellentétben az esküvői kép készítés nem szezonális. A legtöbb fotós szívesen teszi a kirakatába a legjobban sikerült esküvői képeket, hiszen ezek szinte a legmutatósabb munkáik.
Az esküvői képeknek ugyanúgy koronként változó divatja van, mint például az esküvői ruháknak, vagy akár egyszerűen csak az öltözködésnek. Akár egy kutatási téma is lehetne az esküvői fotók stílus irányzatainak változása a különböző történelmi, társadalmi korokban.Persze, nem lehet figyelmen kívül hagyni a technikai lehetőségeket sem egy adott kor esküvői képeinek vizsgálatakor. Gondoljunk csak arra, hogy a színes fényképek készítése a fotózás történetében még viszaonylag fiatal találmány, de a digitális képek, videók mellett máris szinte elavultnak tűnik. Volt, amikor a zárt, műtermi képek domináltak. Különböző hátterekkel, speciális effektekkel igyekeztek a fotósok kiemelni az esemény jelentőségét, és a szereplőket. Manapság előtérbe kerülnek a szabad természetben készült fotók. Talán nosztalgia, de egyre több antikolt, barnás árnyalatú eskövői képet lehet látni, amik a színes fotózás előtti, néhha a 19. század eleji képek stílusát idézik.
Az új technikákkal egyre bővül a lehetőség, hogy a fényképészek egyéni stílusban készítsenek örök emléket az ifjú párok emlékezetes pillanatairól.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jó esküvői kép kulcsa…?

Az esküvői fotózásra nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen nem emlékezhetünk minden apró részletre, ami megtörtént. …

Hozzászólás