Amatőr futók

Számtalan fogyókúrás módszer ismert, amelyek sikeréhez azonban fontos a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba. A futás a leghatékonyabb mozgásformák közé tartozik, hiszen átmozgatja az egész testet, könnyen szabályozható a terhelés, növeli az állóképességet, a tüdőkapacitást, nem meríti ki teljesen a pénztárcánkat és nem utolsósorban futás közben a természetben is lehet gyönyörködni.

Kezdőként a legfontosabb, hogy a szervezet fokozatosan legyen terhelve, először lassabban, az időtartamot egyre növelve kell a szervezetet hozzászoktatni az egyre nagyobb terheléshez, így egyre javul az állóképesség is, amivel – idővel – a futás sebessége is nőni fog. Illetve a heti két-három alkalmat felválthatja a heti négy-öt alkalom, vagy a 20-30 percet lehet növelni egy órára.
Ha már megvan a kellő rutin, akkor az edzéseket lehet színesíteni is, az egyenletes futás mellé beiktathatóak gyorsabb szakaszok, vagy emelkedők, akadályok is.

A futás helyszínéül célszerűbb kellemes természeti környezetet választani, lehetőleg távol a nyüzsgő várostól, de már a városon belül is lehet találni kiépített futópályákat, minél nagyobb területen futunk, annál változatosabb, kevésbé monoton lesz ez az erőpróba, amely mindenképpen kellő kitartást igényel, ami azonban garantáltan meghozza gyümölcsét.

Tehát kezdő futók: kezdetnek legyen elég erős az elhatározás, legyen egy terv, hogy heti hányszor és hol és mikor futtok (egy partnerrel együtt könnyebb az átlendülés a holt pontokon), legyen egy jó futócipő, és az edzést mindig előzze meg egy kis bemelegítés. Ezeket betartva a futás a mindennapok szerves részévé válhat, ami segít a mindennapi feszültség levezetésében is.

Hozzászólás