Szigetkör

Szigetkör, avagy a Margit-sziget körbefutásának teljesítése. A sziget 2800 méter hosszú és 500 méter széles. Tökéletes terület a sportolni vágyóknak. Az utakon lehet biciklizni, bringóhintózni. Futóknak futósáv van kialakítva.
A szigetkört Rekortánnak avagy pudingnak is hívják. Egy szigetkör a kezdő futók szintje, bizonyítás hogy már megy a hosszabb táv, de bőven van még mit fejleszteni. Hossza 5300 méter, pontosan: 5285 m +/- 20 m. Futótáv szerint a maraton egy nyolcad része. A Margitszigeti Atlétikai Centrumnál lévő táblán 5300 méter van kiírva. Sokan így számolják a kört, pedig ez pontatlan hiszen a kiírás már akkor ott volt, amikor nem volt futósáv, csak kitaposott ösvény. Amikor megépült a futósáv, nem mérték le újra, hanem csak átvették az 5300 méteres kiírást, a legtöbb futó ezzel a számmal számolja a kört. Kilométerenként vannak jelzések, így könnyítve a tempo diktálást a futóknak.
Általános elv, hogy óramutató járásával ellentétes futás, de persze ezt nem szokták betartani. Sajnos a futósávot keskenyre építették, két futó egymás mellett elfér, de ha szembe jön valaki, figyelni kell a könyökre, könnyen ütközés lehet a vége.
Öltözési helyek is vannak a szigeten: Margitszigeti Atlétikai Centrumban, és a Hajós Alfréd Nemzetközi Uszodában.
2011-től végre megvalósult, hogy az egész futósáv mellett van közvilágítás.
Emberek vagyunk, így vannak emberi szükségleteink is. Illemhely lehetőség van a Hajós Alfréd Nemzetközi Uszodában (ingyenes), a sziget végén a Japán kertnél van egy nyilvános illemhely (fizetős), vagy este a bokrok között, ha elég bátrak vagyunk.

Hozzászólás