Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis

A bőr gyulladása, bőrpír, égő viszketésérzet, csalánszerű kiütések, hólyagok formájában nyilvánul meg. A bőr rohamszerűen, hirtelen, egyes területeken vörössé válik, majd feszes, savós tartalmú hólyagok keletkeznek. A bőrelváltozás pörkkel, majd enyhe pigmentációval, heg nélkül gyógyul. Egyes esetekben a hólyagképződés elmarad, máskor a hólyagok összefüggő és nagy kiterjedésű területet alkotnak. A kórkép rendszerint a törzsre, a végtagok törzs közeli, feszítő oldalára, a vállakra és az ülepre lokalizálódik. A nyálkahártyák érintetlenek maradnak. A bőrelváltozásokat az esetek nagy részében a glutén- vagy sikér-allergiára visszavezethető emésztési zavarok kísérik.
Kialakulásának oka mindmáig ismeretlen. Egyes kutatások szerint a betegség öröklött, veleszületett.
A beteg glutén- és halogén-, azaz jód-, klór-, fluor-, brómérzékenysége miatt, valamint a vérben levő allergiára jellemző eosinofil sejtszaporulat miatt egyes kutatók feltételezése szerint a betegség allergiás eredetű.
Egyes gyulladásos megbetegedések után és bizonyos daganatos megbetegedésekben szintén megfigyelték a fent leírt bőrelváltozásokat.
A dermatitis herpetiformis rendszerint veszélytelen, de rendkívül kellemetlen megbetegedés. A tünetek általában rohamokban jelentkeznek, majd szinte nyomtalanul elmúlnak. A kezeletlen bőrelváltozások súlyos bőrgyulladásokhoz, a kezeletlen emésztési zavarok súlyos általános megbetegedésekhez, gyengeséghez, alultápláltsághoz vezetnek. A hasmenés felborítja a szervezet só- és vízháztartását, és rövid időn belül kiszáradást okozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply