Díszkert

Kimondottan hétvégi pihenésre, üdülésre szolgáló kert, amelyben haszonnövényeket egyáltalán nem termelnek. Itt elsősorban a nagy szárazságtűrő gyepfelületre, árnyat adó fákra, színes, dekoratív bokrokra van szükség.
Mivel a kertet elsősorban a meleg idő beálltával látogatjuk, és hetenként mintegy 2-3 órát szánunk munkára, csekély gondozást igénylő növényekei válasszunk, amelyek tavasz végén és nyáron díszlenek. Ilyenek az orgona, a spireák, a japánbirs, a klemátiszok. Az évelők közül ide valók a liliomfélék, a margaréták. Az egynyáriak virágai közül a mályva, a körömvirág, a búzavirág, a sarkantyúka, a büdöske, az estike, a hajnalka, a porcsin, a lepkevirág jöhet számításba.
A kertben levő rézsűket talajtakaró növényekkel fedjük be, mert a gyep ápolása elég nehézkes az ilyen helyeken.
A legszebb növényeket a kerti pihenővel, az ablakokkal szembe ültessük, hogy mindig szemünk előtt legyenek.
A díszkert szinte nélkülözhetetlen részei a lugasok és pergolák. Ne felejtkezzünk el a díszkert fontos kellékéről, a növényekből kialakított – határokat lezáró – sövényről sem. A kőből, drótból készített kerítés a szomszédtól való elzárkózást, a befelé fordulást jelzi, az élősövény azonban csak szimbolizálja a mezsgye határát, de nem rideg, ugyanakkor esztétikai és környezetvédelmi feladatokat is betölt. Természetes anyagával harmonikusan illeszkedik be a többi növény közé, mintegy átmenetet képezve a kert mesterséges és természetes elemei között.A rendezett kert nyugtatja a lelket és elégetettséget okoz a tulajnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korai burgonya

A gumók előhajtatása Előhajtatásra (előcsíráztatásra) a tyúktojás nagyságú gumók alkalmasak, amelyeket egy vagy két sorba …

Hozzászólás