Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Drága hitelek

Drága hitelek

A hitelezés összetett dolog, de a hátteréről, a belső munkálatokról mi, hitelfelvevők nem akarunk tudni semmit. Talán jobb is, ha nem tudjuk, mi zajlok “odaát”. Akkor, amikor elutasítanak bennünket, mégis felmerül a kérdés, hogy miért. Mi lehet az ok. Sokszor megfoghatatlan, hogy mért utasítanak el bennünket. Válasz persze nincs, pedig tudjuk, hogy a szomszéd lánya, vagy fia sokkal kevesebb fizetésre a nagyobb összeget is megkapta az elmúlt héten.

Olykor nagyon egyszerűnek tűnik a hitelfelvétel. Az interneten sok táblázatot, kalkulátort találunk, mely megmutatja nekünk, mennyi pénz felvétele esetén milyen futamidővel, milyen részletekkel kell számolnunk.

Azok a hitelek, melyek valamilyen biztosítékot szolgáltatnak a pénzintézetnek, mindig olcsóbbak. Ilyen például az ingatlanhitel, vagy a szabad felhasználású hitel ingatlan fedezettel. Azok, melyek fedezetéül csupán a fizetésünk szolgál, ilyen az összes fedezet nélküli hitel, mint például a személyi kölcsön, a szabad felhasználású hitel, sokkal drágábbak. A hitelbírálati folyamat során ugyanis munkáltatónk igazolja, hogy milyen régóta állunk alkalmazásban, és mennyi a nettó fizetésünk. Ez az adat azonban egy pillanatnyi állapotot mutat. Nem lehet tudni, hogy mikor változnak majd a körülmények. A hitelintézet a futamidő alatt nem kérdezi meg, hogy a fedezetül szolgáló fizetésünk kondíciói változatlanok-e, ezért ebben az esetben több kamatot fognak felszámolni nekünk.

Ha magas kamatot kell fizetnünk, ráadásul hosszú ideig, akkor előfordulhat, hogy a felvett összeg kétszeresét, akár háromszorosát kell visszafizetnünk a futamidő alatt. Nézzünk egy példát személyi kölcsönre! 150.000 forint személyi kölcsön felvétele esetén hozzávetőleg 350.000 forintot fizetünk vissza a 45 hónapos törlesztő idő végére. A kamat százalékok, a hitelösszegek és a választható futamidők bankonként, pénzintézetenként változóak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A diákhitel

A diákhitel egy olyan kölcsön, amely rendkívül kedvező feltételekkel rendelkezik. Nincs szükség hozzá jövedelemigazolásra, kezesre, …

Hozzászólás