Kezdőlap / Rákos megbetegedések / Egy igaz történet a méhnyakrákról

Egy igaz történet a méhnyakrákról

2008. Az év, amikor kiderült, a nagymamám méhnyakrákos.
Egyik délután nagymamám hazajött és elmesélte, hogy nem tudja mi van vele mostanában, de szokatlanul gyengének érzi magát. Az nap is minden oknélkül elveszítette az egyensúlyát és biciklivel elesett az úttesten. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.
Ismertem a nagymamamámat és tudtam, hogy nem szeret orvoshoz járni. Tisztában voltam vele, hogy ha egyszerűen csak megkérem, menjen el egy kivizsgálásra, mindig lesz valami kibúvó, amiért akkor éppen nem tudodott ott lenni. Ezért a legkevésbé sem unokától elvárhatóan, a legcsekélyebb tiszteletet sem mutatva nagyon csúnyán leszidtam. Közöltem vele, hogy nem lehet ennyire felelőtlen, mi történt volna akkor, ha nem egyszerűen elesik akkor, hanem patkába veri a fejét és nem kel fel többé? Vagy belegondolt-e abba, hogy mi történt volna, ha épp jön egy autó esetleg egy teherautó? Persze ezt nem ilyen szépen és kultúrált módon. (Sajnos csak így „tanul”)
Elértem, amit akartam. Elment egy kivizsgálásra. A háziorvos elküldte a nőgyógyászhoz. Egyik hétvégén bejött a szobámba és közölte, hogy megjött az eredmény. MÉHNYAKRÁK.
Ekkor mondta el, hogy már régóta vannak egészségügyi problémái. Azzal kezdődött, hogy kicsit gyengének érezte magát. „Kicsit kimerültem”-gondolta. Majd jöttek az alhasi fájdalmak. „Majd elmúlik”- jött a következő magyarázat. Míg végül a 60-as éveiben járó nagymamám a menopauza közepén újra menstruálni kezdett.
Igen, ekkor már kicsit megrémült, de mivel az „ő idejében” nem volt megszokott, hogy a nők nőgyógyászhoz járnak, egyrészt prűd volt ahhoz, hogy elmenjen az orvoshoz, másrészről pedig szégyellte magát. Azt sem tudta mi az a rákszűrés.
Hát most megtudta. Közölték vele, hogy pont abban a fázisban fedezték fel, amikor nem lehet műteni. Marad a kemoterápia és a sugárkezelés. Természetesen kórházban.
Na, ennyit arról, hogy nem szeret orvoshoz járni. Most nem csak, hogy nap, mint nap orvosok fogják piszkálni, de még kórházban is kell feküdnie.
Megfizette a tanulópénzt. Amikor kijött azt mondta, hogy soha többet nem csinál ilyet. Bármi baja van nem halogatja, hogy felkeresse az orvost.
Most bizonyos időközönként ellenőrzésre jár. Hála istennek, minden rendben van vele. Szépen átvészelte.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás