Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Egyszerű házi kenyér

Egyszerű házi kenyér

A kenyérárak rohamos emelkedésével és a régi ízek eltűnésével a legtöbben sóhajtozva gondolunk arra, milyen jó is lenne otthon kenyeret sütni. Sokan e gondolatnál fel is adják, mert úgy vélik, a házi kenyérsütés rengeteg macerával jár, és nem megoldható dagasztógép vagy kenyérsütő nélkül. Pedig ezen eszközök hiányában is alig másfél-két óra alatt ott illatozhat az asztalunkon az általunk készített ropogós kenyér.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag szárított vagy fél kocka friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 2-3 evőkanál olaj
  • fél teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Mielőtt hozzákezdenénk a tészta összeállításához, kapcsoljuk be a sütőt. A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáljuk, a közepére mélyedést formálunk. Beleöntünk egy kevés vizet, majd a vízbe szórjuk (friss élesztő esetén belemorzsoljuk) az élesztőt, arra a cukrot, azután egy száraz, tiszta konyharuhával takarjuk le. 10-15 percig hagyjuk állni lehetőleg jó meleg helyen, például a sütő ajtajának közelében.
Amikor letelt az idő, gyúrjuk össze egyneművé a tésztát addig, amíg nem ragad az ujjainkhoz, majd dagasszuk 10 percig. Ha ezzel készen vagyunk, formáljuk buci alakúra, tegyük sütőlapra vagy egy megfelelő méretű tepsibe, kenjük meg vízzel a tetejét egy ecset segítségével, és tegyük be a langyosra előmelegített sütőbe. Fedjük le benedvesített konyharuhával, így pihentessük nagyjából 60 percig, amíg kétszeresére nem kel – természetesen kikapcsolt sütőben. Ha már szép nagy a buci, visszakapcsolhatjuk a sütőt, és 220 fokon körülbelül fél óra alatt süssük ropogósra. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük. Nehéz lesz kivárni!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Hozzászólás