Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Radnóti Miklós Színház

Radnóti Miklós Színház

A mai Radnóti Színház profilváltása 1985-ben indult, amikor profilváltás történt, Bálint András lett az igazgató. Kialakította az igényes polgároknak szóló színházat, melynek léte meghatározó a mai napig a főváros színházi életében.
A színház társulata kicsi, de szakmailag erős társulás országos szinten is. Rendszeresen hívnak vendégművészeket, természetesen az előadások és művek függvényében, a társulatra jellemző a kollektivitás, az értékteremtés állandóságára való törekvés. Évenként általában négy bemutatót tartanak, a repertoár általában pedig nyolc előadásból áll. A közönség általában a polgári értelmiségből és a fiatalokból áll. A művészeti arculat kialakításakor az egyetemes drámairodalom több motívuma volt irányadó, így természetes, hogy színpadra kerültek és kerülnek a legnagyobbak művei, de ezek mellett megjelenik a magyar polgári dráma is. A színház másképp is ápolja az irodalmi hagyományokat, például népszerűsítő esteket tartanak egy-egy költő, folyóirat, vagy könyvkiadó esetében. Előfordul olyan is, hogy időnként zenés darabokat is bemutatnak, nagy sikere szokott lenni a reneszánsz motívumoknak például. A produkciók fő irányelve a sztanyiszlavszkiji hagyományok alapján a modernizáló lírai realizmus lett. Folyamatosan igyekeznek színpadra állítani merész hangú, kísérletinek bizonyuló előadásokat. Legfőbb törekvésük azonban az, hogy értéket teremtsenek és értékálló előadásokat hozzanak létre, mely egyenrangú az európai kultúrával, tükrözi az új látásmódot, foglalkozik aktuális problémákkal is. Ehhez szakmai elismertség is társul, például több színészi és rendezői díjat kapott Valló Péter.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Leave a Reply