Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Együtt élni a cukorbetegséggel

Együtt élni a cukorbetegséggel

A cukorbetegség korunk egyik legrohamosabban terjedő civilizációs betegsége. Nem válogat idős és fiatal között. Egyre többen esnek áldozatul a szörnyű kórnak, ennek ellenére nagyon sokan nem is sejtik, mivel jár a cukorbetegséggel együtt élni.

A diabéteszben szenvedők nem különböznek egészséges társaiktól, mégis előfordul, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket betegségük miatt. Ennek elkerülése végett fontos, hogy tisztában legyünk a cukorbetegség lényegével.

A diabétesz akkor alakul ki,ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben leáll, vagy nagy mértékben lecsökken az inzulin termelése, melyet gyógyszerrel, vagy inzulin injekcióval szükséges pótolni.

A megfelelően karban tartott betegséggel a szövődmények elkerülhetők, és hosszú, teljes életet lehet élni.

Nagyon fontos a helyes táplálkozás, melybe beletartozik a finomított cukor, zsíros ételek fogyasztásának mellőzése, a szénhidrátban gazdag ételek visszaszorítása, valamint sok zöldség és gyümölcs fogyasztása.

A sport nem csupán megengedett, de kifejezetten ajánlott a vércukorszint helyes értékek közt tartása végett.

A fent leírtak alapján a diabéteszben szenvedők életvitele megegyezik az egészséges életmódot folytató emberek életvitelével.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul néha, hogy a vércukorszint kórósan lecsökken, úgynevezett hypoglikémia alakul ki. Ebben az esetben fontos, hogy felismerjük a jeleket és ne essünk pánikba.
Furcsa viselkedés esetén, mint például a zavaros beszéd, üveges tekintetek, vagy koordinálatlan mozgás, azonnal szükséges szénhidrátot juttatni a beteg szervezetébe. Ebben az esetben etessünk a beteggel például szőlőcukrot.
Súlyosabb esetben epilepsziához hasonló görcsök, vagy akár eszméletvesztés is bekövetkezhet. Ilyenkor ész szerű azonnal értesíteni a mentőket, valamint a mentő kiérkezéséig a glukagon injekció beadásával akár életet is menthetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás