Kezdőlap / Társadalom / Az egyensúly helyreállítása az egyének életében

Az egyensúly helyreállítása az egyének életében

Az egyén életében az egyensúly helyreállításához a legelső lépés a döntéshozatal. A döntés nem más, mint egy új út, melynek eredményeképpen helyreállhat a kialakult helyzet. Ezt az időszakot krízisnek nevezzük, melynek időtartama 6-8 hét, krónikus krízisről a szociális munkában nem beszélünk. A teljes lefutás és feldolgozás hosszabb időt vesz igénybe.
A krízisállapot szakaszai a következők:
A készenléti állapot, mely a fenyegetettség érzését és a szorongást hordozza magában, az egyén ÉN-je megpróbálja mozgósítani a megküzdési stratégiát és a problémamegoldó eszközöket. A feszültség növekedése által a küzdelemre kerül sor, ilyenkor már rendezetlenek a gondolatok, a feszültség tovább nő, új eszközökkel való kapkodás is előfordul, az egyén egy idő után kimerül. Ez az időszak már a kapkodásról szól, a feszültség tovább fokozódik, ez az önértékelését rontja az egyénnek. Amikor hiábavalóvá válik minden küzdelem és csata a személyiség összeomlik. Nincs alkalmazkodóképesség és harmónia, viszont megjelennek a destruktív magatartásformák, ebből az állapotból csak a külvilág segítségével fog majd tudni kilépni.
A fent leírtak elég félelmetesen hangozhatnak, pedig természetes, hogy egészséges lelkű ember is kerülhet élete folyamán olyan megterhelő, nehéz helyzetbe, mellyel nem tud meg birkózni. A személyiség erői védekeznek, de ha energiái kimerülnek, az egyensúly elvész.
Azt is tudni kell, hogy a krízis nem betegség, de betegséget okozhat. Ez az állapot nem is mindig baj, mert mindig egy szinttel feljebb kerülünk, többek leszünk általa, nő a copin-stratégiák választéka, gazdagíthatja a problémamegoldó képességet és készségeket is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás