Kezdőlap / Állatok / Macska / A szomáli macska

A szomáli macska

A leglátványosabb macskák egyike a szomáli, akinek semmi köze nincsen Szomáliához, nevét Evelyn Magus amerikai tenyésztőtől kapta, aki először foglalkozott a fajta kitenyésztésével. A szomáliaiak az abesszin macskák hosszú szőrű spontán mutációjából jöttek létre, innen az elnevezés, mert Szomália, Abesszíniával szomszédos ország, ez a rokonságot.. Az amerikai Egyesült Államokban 1979-ben, azonban Európában csak 1982-ben fogadták el önálló fajtaként.
Jellemzői: .
A szomáliai közepes méretű, izmos, elegáns. A feje módosult ék alakú, a körvonala kissé kerekített. Az álla erős, a profilja enyhén ívelt.. A nagy szemei mandulavágásúak, színe sötét borostyán vagy zöld. A fülei nagyok, egymástól távol ülők, széles alapúak és belsejükben szőrpamacs, a végük lekerekített. Az orra egyenes, közepesen hosszú, az orrtükre fekete keretben téglavörös, A nyaka karcsú. A félhosszú bundája selymes, gazdagon csíkozott. Az aljszőrzet dús. A szőrzet színe lehet normál (vadas), kék, lila, ezüst, teknőc. A leggyakoribb azonban a vadszínű szomáliai macska, amelynek az alapszíne narancsos-barna, fekete csíkokkal. A nyakfodor és bricsesz kívánatos,Az izmos lábai hosszúak és kecsesek. A mancsa kicsi és ovális. A talppárnái feketék vagy barnák.A hosszú bozontos farka tőben vastag, a vége elkeskenyedő.
Természete:
A szomáli kedves, élénk, alkalmazkodó és nagyon játékos természetű. Egy féktelen mókamester. Intelligens, nagyon könnyen tanul, szereti a vizet. Érdekessége, hogy szívesen apportiroz. Apró hangokkal és nyávogásokkal társalog. A kicsi helyiségeket nehezen tűri. Más házi állatokkal jól kijön. A bundáját elég hetente átfésülni

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Leave a Reply