Kezdőlap / Állatok / Macska / Szfinx egy különleges macskafajta

Szfinx egy különleges macskafajta

A szfinx más néven a kanadai szőrtelen macska a házi macska egyik ritka fajtája. A kitenyésztése természetes génmutáció révén Kanadában kezdődött 1966-ban . A kismacska nagyon ráncos, amikor megszületik, később „belenő a bőrébe”. Napjainkban már van bundával is rendelkező szfinx macskák, azonban a kopasz a népszerűbb.
Jellemzői:
Közepes-, de inkább nagy méretű, robusztus, erős csontozatú jó izomzatú, ugyanakkor kecses, vékony. A feje ék alakú,a bajusza merev és nagyon rövid, vagy akár hiányozhat is. A fülei hatalmas nagyok, széles alapúak, a végük lekerekített. A szemei kissé mandula alakúak, minden szemszín változat elfogadott. Az orra egyenes, közepesen hosszú. A bőrén nagyon vékony, pehelyszerű szőrzet van. A bőre mindig zsíros tapintású, mert a verejtékmirigyek folyamatosan váladékot termelnek, ami a bőr elszíneződéséhez is vezet. Ezért a szfinx macskát rendszeresen kell fürdetni A teste hosszúkás. .A farka végén és a füleken megengedett a vastagabb szőrzet. A színezetét főként a bőre pigmentációja adja, mely lehet egyszínű, de tartalmazhat mintázatot is. A lábai kecsesek, vékonyak. A mancsok kicsik, oválisak. A farka hosszú, a vége elkeskenyedő. Az orrtükör és a talppárnák azonos színűek.
Természete
Rendkívül éber, barátságos, temperamentumos és nagyon intelligens. A társaihoz és gazdájához egyaránt ragaszkodik. Gyermekszerető, nyugodt, kiegyensúlyozott természetű. Játékosak, bár néha tolakodók.Jól kijön a többi fajtával, de természete uralkodó, a domináns vezető akar lenni. A szfinx szereti a vizet. Mivel szőre alig van, így a macskaszőr allergiások is tarthatják. A szfinx macska tartása inkább lakásba ajánlott, a szabadba csak felügyelettel mehet ki, mivel a hideg vagy a hosszan tartó erős napsugárzás egyaránt árthat neki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás