Kezdőlap / Állatok / Macska / A thai macska, az ős sziámi

A thai macska, az ős sziámi

Az 1950-es évek elején a sziámi macskák tenyésztésében fordulat következett, a párok gondos megválogatásával sikerült fokozatosan megnyújtani a fejformát és a test jellemzőit, ezért 1958-ban a Sziámi Macskaklub új standardot fogadott el, mely nem kedvezett a hagyományos típusú sziámi macskának. A tenyésztők véleménye megoszlott az “új” és a “régi” típusú sziámi macska között. A “régi” típusú sziámi macska hívei tovább tenyésztették, nem törődve az új követelményekkel macskáikat, és hogy megkülönböztessék az új típusútól át keresztelték thai macskának. A thai macskafajtát először Magyarországon a FAMKAT és Németországban néhány független egyesület ismerte el.
A thai közepes testméretű, erős, jó izomzatú, karcsú, és elegáns. A feje mérsékelt ék alakú, körvonala gyengéden kerekített. Enyhén ívelt profil. az álla és az alsó állkapcsa erős. A fülei közepes méretűek, a tövüknél szélesek, egymástól távol helyezkednek el, végük kissé lekerekített. A nagy szemei picit ferdék, felső vonaluk mandulavágású, az alsó enyhén kerekített;. A színe élénk kék. A bundája rövid, testhez simuló, selymes és fényes, aljszőrzete nincs. A szőrzet rugalmas, puha. A leggyakoribb a fóka színű. A színváltozatai a következők: kék, csokoládé, lila, vörös, krém, és ezek cirmos és teknőc változatai. A színek főleg a maszkra, a fülekre, a lábakra, a mancsokra és farokra korlátozódnak. A maszk finom ceruzarajzolattal kötődik a fülekhez, és nem terjedhet át a tarkóra. A lábai közepesen hosszúak, a mancsok kerekek. A farka közepes hosszúságú, és enyhén keskenyedik a hegyes farokvég felé.
A thai erőt sugárzó, de elegáns fajta.
A természete
A thai csendes nyugodt és kiegyensúlyozott. Nagyon barátságos mind az emberekkel, mind más háziállatokkal. Szereti, ha simogatják. gyermekek mellé ajánlott. A bundáját elég néha átkefélni.
A thait tilos az új típusú sziámival keresztezni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás