Ekcéma

Az ekcéma allergiás bőrbetegség, igen viszkető, száraz, hámló, vörös kiütés. Elsősorban az arcon, nyakon, kézen és a végtagok hajlataiban jön létre. Gyermekeknél az ekcéma leggyakoribb formája az ún. atopiás ekcéma, amely rendszerint két-három hónapos csecsemőknél fejlődik ki, de megjelenhet négy-öt hónapos korban, a szilárd ételek bevezetése idején is. Ezért egyes élelmiszerek, leginkább a tejtermékek, tojás és búzakészítmények felelősek. Bizonyos bőrrel érintkező anyagok, például házi állatok szőre, gyapjú vagy mosóporok is kiválthatják. Stresszhelyzetek, érzelmi felindultság is ekcémát okozhatnak. Az ekcémát később gyakran más allergiás panaszok is követik, például szénanátha és penicillinérzékenység. Ekcémás gyermek sajnos asztmára is hajlamos. Hároméves korukra legtöbben kigyógyulnak ekcémájukból, ám más allergiás tünetek, betegségek a későbbiekben is felléphetnek.
E betegség seborrhoeás ekcéma néven ismert másik megjelenési formája a faggyúmirigyek felszaporodásával jár. Leginkább a csecsemők fejbőrén (koszmó), a szempillán és szemhéjon (szemhéjgyulladás), a külső füljáratban (hallójárat-gyulladás), valamint az orrnyílás, a fül és az ágyék körüli faggyúmirigyekkel sűrűbben ellátott felületen jelentkezik. A seborrhoeás ekcéma nem viszket annyira, mint az atopiás, és a kezelésre jól reagál.

Súlyosnak tekinthető-e?
Az ekcéma rendkívül kellemetlen, de nem súlyos betegség.

Mi a teendő?
Ha a gyermek vakaródzik, nézzük meg, nincs-e a nyakán, fején, arcán, kezén, könyök- és térdhajlatában, az ágyékán kiütés. Vágjuk rövidre a körmét, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a bőr kivakarásának lehetőségét. Ha mégis bekövetkeznék, az elfertőzés megakadályozására adjunk a gyermeknek egyujjas kesztyűt.
Ha már megkezdtük a csecsemő elválasztását, térjünk vissza a szoptatáshoz, amíg orvos nem látta a gyermeket. Mesterséges táplálás esetén itassuk továbbra is tejjel. A Orvosi utasítás nélkül ne kenjünk a bőrre semmit!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás