Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Elmezavarok diagnosztizálása

Elmezavarok diagnosztizálása

Első alkalommal gyermekkorban megnyilvánuló rendellenességek
Ebbe a kategóriába több mint 42 különféle állapot és betegség tartozik. amelyek először rendszerint csecsemő-, gyermek- vagy serdülőkorban jelentkeznek. Szerepel közöttük a szellemi elmaradottság, amelyre két diagnosztikus jel utal: az átlag alatti intellektuális működés (70 alatti intelligenciahányados, azaz IQ) és a korcsoportnak megfelelő önállósági szint elérésére való képtelenség. Idetartozik a figyelemhiányos hiperaktivitás is. melynek jellemzője a 7 éves kor előtt jelentkező és legalább 6 hónapig tartó széteső viselkedés. aminek következtében a gyermek nem tud barátságokat kötni, az iskolai követelményeknek megfelelni. Szintén idetartozik a Tourette-szindróma, amely rendszerint 21 éves kor előtt jelentkezik.

Szervi eredetű elmezavarok
Ez a legnagyobb kategória; 69 különböző elmekórtani állapotot fog össze, amely kábítószerek, betegségek vagy az öregedés degeneratív hatásai következtében kialakult szervi (fizikális) károsodásból származik. Idetartoznak az Alzheimer-kór kiváltotta elmezavarok, továbbá az alkoholos eredetű emlékezetzavar.

Pszichoaktív szerek szedése következtében kialakult rendellenességek
Az e csoportba sorolt 22 állapotra különböző pszichoaktív szerek túlzott fogyasztása (abúzus) vagy a hozzászokás jellemző. Az alkoholfüggőség tünetei a hosszú időn át folytatott mértéktelen alkoholfogyasztás és az ivászat abbahagyására való képtelenség. A kokainabúzus feltétele az, hogy a beteg legalább egy hónapon át folyamatosan szedje a szert, jóllehet tisztában van ennek veszélyeivel. A kokainnal visszaélők gyakran autóvezetés közben is fogyasztják a szert. A DSM-III-R különbséget tesz a függőség és az abúzus között. A javulás (remisszió) is lehet részleges (bizonyos függőség megmarad) vagy teljes (nincs függőség).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás