Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az elmezavarok osztályozása

Az elmezavarok osztályozása

Álbetegségek
Ez a kategória három rendellenességet említ. Közös sajátosságuk, hogy a páciens a beteg szerepét akarja betölteni, és testi vagy lelki kórállapotot színlel.
Szkizofrénia
Valamennyi diagnosztizált szkizofrén beteg esetében megfigyelhetők bizonyos tünetek, például érzékcsalódások és a gondolkodás fellazulása, s ezek legalább egy hétig észlelhetők. A DSM-III-R a szkizofrénia öt altípusát ismerteti. Ezek egyike a katatóniás típus. A katatóniás szkizofrének órákig vagy akár napokig meg sem mozdulnak. A szkizofrénia e típusát érzelmi tompultság jellemzi, amely kioltja a késztetéseket, képtelenné teszi a beteget a beszédre, és korlátozza mozgását. A paranoid szkizofrének gondolatvilágát téves eszmék töltik ki, és hallucinációk gyötrik őket.
Téves eszmés kórállapotok
Különféle, legalább egy hónapon át fennálló téves eszméket sorolnak ide. A nagyzásos téves eszmét például rendkívüli módon eltúlzott önértékelés jellemzi: az illető a valóságosnál sokkal nagyobbnak érzi, mondjuk, a tudását vagy a hatalmát. Az erotomán típusba tartozók azt hiszik, hogy rendkívüli mértékben vágyódik utánuk valaki, méghozzá rendszerint egy magasabb rangú személy. A kórosan féltékeny személy azt képzeli, hogy szerelmi partnere hűtlen hozzá.
Máshová nem sorolt pszichotikus zavarok
Ebbe a kategóriába a szkizofréniához nem sorolható pszichózisok tartoznak. (A pszichózisok azok az elmeműködési zavarok, amelyekben a külvilágban való eredményes működés nagymértékben akadályozott.) Az e csoportba sorolt öt kórforma között találjuk a rövid idejű reaktív pszichózist, amely néhány órától egy hónapig tarthat, s az epizód elmúltával visszatér a normális működés. Indukált pszichózisról akkor beszélhetünk, ha egy pszichotikus személy téves eszméi egy közeli barátot vagy hozzátartozót is „megfertőznek”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás