Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Első hetek az újszülöttel.

Első hetek az újszülöttel.

Természetesen voltak elképzeléseik a kisbabával való új életéről. Bizonyára gyakran álmodozott arról, milyen is lesz majd a jövő, és ez örömmel töltötte el. Vajon reálisak voltak az elképzelései?
A legelterjedtebb álom egy boldog anyáról és egy sugárzó ifjú párról szól, kiknek teljesült a gyermek utáni vágya. A könyvek és a reklámok is erősítik ezt a képet. A tudatalatti elvárásokkal szemben azonban azt tapasztalja, hogy kisbabája két étkezés között nem feltétlenül alszik sokat és békésen, s néha alig telik el idő két szoptatás között. Lassan világossá válik az Ön számára, hogy egy gyereket nem lehet egyszerűen csak úgy beilleszteni a„normális” életbe, sokkal inkább úgy tűnik, hogy minden a feje tetejére állt. Észre fogja venni, hogy kívánságai nem mindig oly módon teljesülnek, ahogy azelőtt, és gyakran háttérbe szorul, mert a kisbaba szükségletei sürgősebbek és még nem képes rá, hogy saját magát lássa el. Partnerkapcsolatában is sok minden változott, és bizonyára felteszi magának a kérdést, mikor marad idejük egymásra.
Ezek a felismerések sokszor kellemetlen érzést váltanak ki. „Nem így képzeltem az életet egy kisbabával!” Alaposan meg kell vizsgálnunk álmainkat, vágyainkat gyermekünkkel, társunkkal és saját magunkkal kapcsolatban. Ha szükséges, módosítanunk kell ezeket, hogy kiegyensúlyozott, boldog családdá válhassunk.
Az első gyereknél az a legfeltűnőbb, milyen sok energia kell a gondozáshoz. Másra alig marad idő. A felelősség és a készenlét a nap 24 órájára szól, tehát éjjel-nappal, heti hét napon át. Annak aki eddig minden nagyobb nehézség nélkül összehangolta a partnerkapcsolatát, foglalkozását, a háztartásvezetést, a hobbiját és a baráti körét, rendkívül meglepő, sőt akár csüggesztő is lehet, hogy a szülés utáni első hetekben semmi másra nem jut ideje a kisbabája gondozásán kívül – a háztartásról már nem is beszélve. Partnere számára is elképzelhetetlen lehet, miért nem jut idő a babaápolás mellett takarításra, mosásra és főzésre.
Mire is megy el valójában az idő? Mit csinál Ön az idejével? Új szakmát tanul, amire nemigen van felkészülve. A felelősség ezért a kicsi lényért az Ön kezében van, és ez komoly feladat: ennek megfelelően nagy a bizonytalansága is. A kisbaba miatt tele van tennivalóval, ugyanakkor időre van szüksége, hogy a terhességet és a szülést kipihenhesse.
Később, ha testileg már kipihente magát és gyűjtött néhány tapasztalatot, egyre könnyebb lesz egy kalap alatt ellátnia a kisbabát és a háztartást. Addig azonban nagyon sok megértésre és segítőkészségre van szüksége a társától és a környezetében lévő többi személytől. Ne legyenek gátlásai, ha arról van szó, hogy szüleitől, rokonaitól vagy barátaitól kell segítséget kérnie vagy a felajánlott segítséget elfogadnia, ha éppen támogatásra van szüksége.
Az irreális elvárások felesleges stresszt okoznak. A megerőltetés és a munka nem lesz kevesebb, de jobban fogja magát érezni, ha elvárásai a kisbabát is figyelembe véve a valóságos életnek megfelelőek. Teljesen normális, ha a kisbaba gyakran jelentkezik, nem tart be egy négyórás ritmust és nem alussza át az éjszakát. Az is teljesen természetes, ha nem tud mindig határtalanul örülni az új feladatoknak és gyermekének. Boldogsága közepette fáradtnak, bosszúsnak, kimerültnek, csalódottnak is érezheti magát, s az sem ritkaság, ha sírhatnékja támad. Az is teljesen normális, ha a háztartásban sok minden elvégzetlen marad.
Arra is fel kell készülni, hogy az első időkben nehéz lesz néhány nyugodt, ráérős órát találni, amit csak a társával tölthet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply