Első napok

A baba első napjai igen macerásan telnek. Épphogy megszületik már vizsgálják is. Apgar-pontszámnak hívják azt az értékrendszert ahová besorolják az újszülötteket. Legmagasabb érték a tízes. Ilyenkor nézik a légzést, szívverést, a bőr vérteltségét, fizikai aktivitást és az izomtónust. Ezután megmérik a súlyát, hosszát, fejkörfogatát.
Hazaindulás előtt még alaposabb vizsgálatokon esik át egy pici baba. Szív, tüdő, has, nemi szerv, szem, fül, csípő, gerinc, reflexek. A betegségek kiszűrése érdekében ellenőrzik le ezeket a fontos szerveket.
Sok anyukát aggaszt csecsemőjén talált elváltozások némelyike, nem tudják eldönteni forduljanak vele orvoshoz vagy sem. Egy pár elváltozás leírása:
Bőr: szülés után az újszülöttön magzatmáz van. Ezt egyes kórházakban lemossák, máshol hagyják a bőrbe beszívódni. Ha túlhordásról beszélünk, előfordulhat, hogy a kis ember bőre száraz és nagyon ráncos lesz. Ez idővel megváltozik. Lehet vörös folt az arcon, tarkón. Gólyacsípésnek hívják, nem maradandó. Pici piros pötty lehet éranyajegy. Ezek nőhetnek és kidudorodhat, de egy éves kor után eltűnik.
Fej: szülés alatt a fej is nagy nyomásnak van kitéve, ezért nem is csoda, ha alakja enyhén vagy erősebben deformált. A baba helyes fektetésével ez rendeződik pár hónapon belül. A fejen felül és kicsit hátrább kutacs van. A hátsó 6-8 hét alatt, a felső 12-18 hónap alatt záródik be. Addig sok információt adhat babánk közérzetéről, vigyázni kell rá nagyon.
Szem: a legtöbb csemete kékesszürke szemmel születik, ami 6 hónapon belül megváltozhat. A szem is megnyomódhat, ezért lehet rajta duzzanat, de ez is elmúlik.
Mell és nemi szervek: a pici mellecskékből tej szivároghat, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány. Ezt anyai hormonok okozzák.A lányok nemi szervéből véres váladék is jöhet szintén ez okból. A fiúknál figyelni kell arra, hogy a herék a herezacskóban vannak-e.
Élettani sárgaság:a csecsemők nagy része besárgul, ami teljesen természetes. Súlyosabb sárgaság esetén ún. kék fény alá teszik őket, ami segít.
Pár nap kórház után lehet menni haza. Bár a babák súlya ilyenkor kevesebb szokott lenni, mint születésükkor. Ez sem probléma, pár napon belül visszaszedik majd túl is haladják a születési értéket. Minden kórházi dolgozó arra törekszik, hogy egy egészséges és elégedett csecsemőt vigyenek el a szülők a családi fészekbe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás