Kezdőlap / Kommunikáció / Internet / Facebook – A közösségi háló

Facebook – A közösségi háló

A Facebook egy amerikai fejlesztésű ismeretségi hálózat. Működését 2004. február 4-én kezdte és 2011 februárjában már több, mint 637 millió felhasználóval működik. Eredeti neve a Thefacebook volt. Egy 2009-es felmérés szerint a világ összes közösségi hálózatát megelőzi a havi aktív felhasználók szerint.
A rendszer használata ingyenes, a csatlakozáshoz nem kell meghívó sem, csak egy egyszerű regisztrációs űrlapot kell kitölteni. A felhasználók láthatják ismerőseik által megadott adatokat, képeket. Kapcsolódhatnak csoportokhoz, melyekben könnyen elérhetik az azonos érdeklődésű embereket.
A Facebook története 2003-ban kezdődött. Mark Zuckenberg legjobb barátja, Adam D’Angelo kidolgozta a Facemash nevű alkalmazást, mely társalgási lehetőséget adott az egyetemistáknak. A program rendkívül sikeres volt. Az oldal már több mint százezer felhasználóval büszkélkedhetett. E hatására írta meg Mark Zuckenberg a saját programját, a CourseMatch-ot, amely később a Facebook elkészítéséhez vezetett. A Facebookot kezdetben csak a Harvard egyetem diákjai érték el, később kiterjesztették több másik egyetemre is. Mára az oldal 207 országban 37 nyelven érhető el.
A magyar Facebook 2008. november 26-án indult. Hazánkban rendkívül gyorsan népszerűvé vált. 2011 márciusában az aktív magyar felhasználók száma már elérte a 2.842.400 főt. A leglátogatottabb magyar oldal a Túró Rudi. A médiában a Showder Klub gyűjtötte össze a legtöbb felhasználót. Az összes regisztrált felhasználók 35%-át a 18-24 éves korosztály teszi ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közösségek a neten

Hazánkban is elterjedt a világ egyik legnagyobb és legtrendibb közösségi oldala. Az eddigiekhez képest sokkal …

Leave a Reply