Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Linux Operációs rendszer

Linux Operációs rendszer

Sok számítógép használónak okoz gondot a megfelelő operációs rendszer kiválasztása. Sajnos a nagy többség illegális verziót választ, és használ. Pedig van más megoldás is, ha nincs elég pénzünk egy drága operációs rendszer megvásárlására. A megoldás neve: Linux.
A Linux egy operációs rendszer, ami ingyenes, és nyílt forráskódú. A nyílt forráskód pedig garancia arra, hogy a fejlesztés sosem áll le. Tökéletes bizonyíték erre az, hogy pár év alatt rengeteg különböző disztribúció került forgalomba, és valamennyi ingyenesen letölthető, vagy megrendelhető.
A különböző disztribúciók mind ugyanazt a rendszermagot használják, és lényegében ez a Linux. A rendszermagot Linus Torvald, egy egyetemista fiú kezdte fejleszteni 1991-ben. Ma pedig már profi, és hobbi programozók fejlesztik tovább, és szabják saját ízlésüknek megfelelő formára a különböző verziókat.
Pár tévhitet eloszlatnék ezzel az operációs rendszerrel kapcsolatban.
Sokan úgy tudják, hogy parancsokat kell beírni, és így működik a rendszer. Valóban lehet csak parancssorban is futtatni, viszont szinte mindegyik kiadásnak a részét képezi a grafikus felület, így nem nagy a különbség a már megszokott rendszerhez képest.
Szintén gyakori ellenérv, hogy Linuxra nincs sok program. Ez sem igaz. Rengeteg program létezik, és ezek nagy többsége mind ingyenes, és folyamatos támogatottságot élvez, így amint egy újabb verzió kerül ki, máris frissíthetjük a programjainkat.
Újabb téves elképzelés, hogy nehéz, és bonyolult a telepítése. Aki egy kicsit jártas a számítástechnikában, annak nem okoz problémát a telepítés végigcsinálása.
Még egy nagyon fontos dolgot meg kell jegyezni a Linuxszal kapcsolatban. Ha valaki csak kipróbálni szeretné, megteheti. A legtöbb disztribúció futtatható telepítés nélkül is, így kipróbálhatjuk, milyen is a rendszer. Persze így lényegesen lassabban fog futni, és csak pár alap programot tudunk kipróbálni, de ismerkedésnek épp elég. Legalább láthatjuk, hogy nem is olyan szörnyű és barátságtalan ez az operációs rendszer.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ismerkedés az Ubuntu Linux-al

Cikkemben az egyik legnépszerűbb Linux disztribúciót, az Ubuntut mutatom be. Az Ubuntu afrikai eredetű szó, …

2 hozzászólás

 1. A cikk hatására tegnap felraktam a gépemre egy Ubuntu op. rendszert, de szinte egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűződő reményeimet. A grafikája, kialakítása nagyon tetszett, viszont nagyon lassú volt és az akkumlátor is max. egy óráig bírta vele. Úgyhogy vissza is raktam az xp-t. Nem tudom, hogy most nálam van-e a probléma. Azért egy próbát mindenkinek megér, mert nagyon sok jó tulajdonsága van.

  • Kedves Dani!

   Örülök, hogy a cikk miatt kipróbáltad az ubuntut, ami szerintem az egyik legjobb disztro. Én is ezt használom, és tervezek egy cikksorozatot amiben részletesebben bemutatnám.
   Az általad leírt probléma érdekes, mert én mindenkitől azt hallom, aki kipróbálta, hogy gyorsabb, mint az xp. Nekem akkor volt lassú, amikor bekapcsoltam az asztali efekteket. Az eléggé vissza tudja fogni a gépet.

   Üdv!

   J.

Leave a Reply