Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Virtuális valóság a gyógyászatban

Virtuális valóság a gyógyászatban

Mindent az elménk dönt el, érzékel, érez, impulzusok milliárdjait kapja, és ennek megfelelően ad utasítást a szervezetünknek. Az agy működésének ismereteiben még gyerekcipőben járunk, de azt már most tudjuk, hogy az agyunk képes megtéveszteni a testünket. Illetve, a test is képes hamis jelzéseket küldeni. Az agy tudatos irányítására legjobb példa, a placebo hatás, azaz elhitetjük az aggyal, hogy megkap valami hatóanyagot, és ennek megfelelően csökkenti a fájdalom érzetet. Ezt a módszert sikeresen alkalmazhatjuk a kényszeres gyógyszerevőknél, hipochondereknél. Az ember súlyos betegnek gondolja magát, és nem fogadja el, ha a kezelőorvosa semmilyen testi betegséget nem diagnosztizál nála. Ez azért félelmetes, mert kitalál magának eleinte csak egyszerű láz, megfázás, később akár halálos betegségeket is. Másik komoly tünet-együttes az ál-terhesség is, reggeli émelygés, hányinger, feszülő mellek, és bizony a pocak is növekedik. Csak ebben az esetben nem fog kisbaba világra jönni.
A virtuális valóságot viszont felhasználhatjuk az agyunk megtévesztésére, igen nagy sikerrel. Évtizedekig tartó kutatómunka bebizonyította, hogy a betegre sok minden van hatással, érzelmei, a környezet, bármi, ami eltereli a figyelmüket. Két professzor (Hunter Hoffman és David Patterson) megalkották a SnowWorld nevű 3D-s játékot, és annak havas, hófödte tájait, pályáit, jeges fennsíkjait. Meglepően hatásos az égési sérültek kezelésénél. Egy kedves játékprogramot kell játszania, ez sokféle lehet, égési sérülteknél a SnowWorld nevű 3D-s játék tudta leghatásosabban elvonni a figyelmet a fájdalomról. A játék csupa hó és jég, ami eleve kellemes, és megnyugtató érzetet nyújt a sérültnek. Ráadásul aranyos pingvinekkel, kedves hóemberekkel hócsatázhatnak, és kihagyhatatlan a Mamut, méretei, kihalása rejtélyessé teszi mindenki számára.
De a virtuális játék nem csak ezen a területen alkalmazható. Ugyanilyen hasznos, fóbiáknál, lelki eredetű megbetegedések kezelésénél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az „Electra” rendszer funkciói

A takarékszövetkezet 2003 novemberétől használja, a lakosság számára pedig 2004. márciusa óta vált elérhetővé az …

Hozzászólás