Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Ubuntu Linux Telepítés

Ubuntu Linux Telepítés

Cikkemmel szeretném röviden bemutatni, miből áll egy Ubuntu Linux telepítése. A cikk végére mindenki láthatja, hogy általános tévhit az, hogy a Linux rendszerek telepítéséhez magas szintű informatikai ismeretekkel kell rendelkezni. A 10.04-es LTS kiadást használom, és ennek a telepítését veszem végig lépésről lépésre.
Először is be kell szerezni a telepítő CD-t. Mivel nyílt forráskódú ingyenes program, nagyon sok helyről le tölthető. Miután meg van a CD, indítsuk újra a gépet, és a BIOS-ban állítsuk be, hogy CD-ről bootoljon. Lehetőség van a rendszer kipróbálására is. Ha ezen mar túl vagyunk, válasszuk a telepítés funkciót.
Az első lépesek nagyon egyszerűek. Ki kell választani a nyelvet, a tartózkodási helyet, és a billentyűzet kiosztást. Ha ezek meg vannak, akkor kezdődik a telepítés legfontosabb része, amikor kiválasztjuk, hova is települjön a rendszerünk. Ha gépünkön van más operációs rendszer, és szeretnénk megtartani, akkor sincs gond. Még telepítés előtt a live CD-vel létre hozhatunk külön partíciót a Linux számára. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor létre hozhat még egy partíciót az adatok számára. A telepítés során amikor a partíció kiválasztásához érünk, válasszuk a partíciók saját kezű megadása opciót. Itt válasszuk ki a rendszer szamara létre hozott részt, és kattintsunk a módosítás gombra. Ezután válasszuk ki az Ext4 fájlrendszert, és csatolási pontnak állítsuk be a /-t. Ha készítettünk külön helyet az adatoknak, akkor azzal ugyanezt kell tenni, csak a csatolási pont /home lesz. Ha kész vagyunk, akkor a tovább gombbal folytathatjuk a telepítést. A következő lépésben állíthatjuk be a felhasználó nevet, a gép nevét, illetve a jelszavunkat. Majd ezután, ha van más oprendszer a gépen, akkor importálhatunk pár dolgot. Pl. A könyvjelzőket. Ezzel el is értünk az utolsó lépéshez, ahol leellenőrizhetjük a Megadott adatokat, és ha minden rendben van, elindíthatjuk a telepítést. Ez kb. Fél óráig tart. A végén egy újraindítás után mar használhatjuk is az Ubuntut.
Nem is olyan bonyolult ugye?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az „Electra” rendszer funkciói

A takarékszövetkezet 2003 novemberétől használja, a lakosság számára pedig 2004. márciusa óta vált elérhetővé az …

Leave a Reply