Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Ubuntu Linux Telepítés

Ubuntu Linux Telepítés

Cikkemmel szeretném röviden bemutatni, miből áll egy Ubuntu Linux telepítése. A cikk végére mindenki láthatja, hogy általános tévhit az, hogy a Linux rendszerek telepítéséhez magas szintű informatikai ismeretekkel kell rendelkezni. A 10.04-es LTS kiadást használom, és ennek a telepítését veszem végig lépésről lépésre.
Először is be kell szerezni a telepítő CD-t. Mivel nyílt forráskódú ingyenes program, nagyon sok helyről le tölthető. Miután meg van a CD, indítsuk újra a gépet, és a BIOS-ban állítsuk be, hogy CD-ről bootoljon. Lehetőség van a rendszer kipróbálására is. Ha ezen mar túl vagyunk, válasszuk a telepítés funkciót.
Az első lépesek nagyon egyszerűek. Ki kell választani a nyelvet, a tartózkodási helyet, és a billentyűzet kiosztást. Ha ezek meg vannak, akkor kezdődik a telepítés legfontosabb része, amikor kiválasztjuk, hova is települjön a rendszerünk. Ha gépünkön van más operációs rendszer, és szeretnénk megtartani, akkor sincs gond. Még telepítés előtt a live CD-vel létre hozhatunk külön partíciót a Linux számára. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor létre hozhat még egy partíciót az adatok számára. A telepítés során amikor a partíció kiválasztásához érünk, válasszuk a partíciók saját kezű megadása opciót. Itt válasszuk ki a rendszer szamara létre hozott részt, és kattintsunk a módosítás gombra. Ezután válasszuk ki az Ext4 fájlrendszert, és csatolási pontnak állítsuk be a /-t. Ha készítettünk külön helyet az adatoknak, akkor azzal ugyanezt kell tenni, csak a csatolási pont /home lesz. Ha kész vagyunk, akkor a tovább gombbal folytathatjuk a telepítést. A következő lépésben állíthatjuk be a felhasználó nevet, a gép nevét, illetve a jelszavunkat. Majd ezután, ha van más oprendszer a gépen, akkor importálhatunk pár dolgot. Pl. A könyvjelzőket. Ezzel el is értünk az utolsó lépéshez, ahol leellenőrizhetjük a Megadott adatokat, és ha minden rendben van, elindíthatjuk a telepítést. Ez kb. Fél óráig tart. A végén egy újraindítás után mar használhatjuk is az Ubuntut.
Nem is olyan bonyolult ugye?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ashampoo Burning studió

Az Ashampoo cég cd író programja egy nagyon felhasználóbarát program, Kezelése roppant egyszerű szinte elhibázni …

Hozzászólás