Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Ismerkedés az Ubuntu Linux-al

Ismerkedés az Ubuntu Linux-al

Cikkemben az egyik legnépszerűbb Linux disztribúciót, az Ubuntut mutatom be. Az Ubuntu afrikai eredetű szó, jelentése emberiség másokkal szemben. Ezen a néven jött létre egy csoport, akik nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkoztak. Ők alkották meg a Debian alapú Ubuntu Linux rendszert.
Az Ubuntu egy rendkívül felhasználó barát, könnyen megtanulható operációs rendszer. A GNOME nevű asztali környezetet használja a grafikus felület, de a készítők alkottak egy másik rendszert, ami a KDE asztali környezetet használja, ennek a Kubuntu nevet adták. Csak a grafikus felület különbözik.
Ha egyszer feltelepítjük számítógépünkre az Ubuntut, mindig naprakész, friss operációs rendszerünk lesz. Ezt a folyamatos frissítések, és a félévente megjelenő újabb verziók garantáljak. Minden év áprilisában, és októberében jelenik meg újabb verzió. A számozás is egyértelmű, az adott év és hónap alapján számozzak a kiadásokat. A jelenlegi legfrissebb változat az idén áprilisban megjelent 11.04. Általában másfél évig tart egy verzió támogatási ideje, de érdemes félévente frissíteni az újabb kiadásra, ellenkező esetben később csak új telepítéssel tudunk friss rendszert beszerezni.
Vannak hosszú tavon támogatott, úgynevezett LTS (Long Time Supported) kiadások, amik 3 évig támogatottak. Érdemes ilyet telepíteni, és csak LTS verzióra frissíteni.
A telepítés folyamata nem bonyolult, és az Ubuntu szoftver központ segítségével több ezer ingyenes, folyamatosan frissített programot telepíthetünk pár kattintassál. Terminálban pedig parancsok segítségével még ennél is nagyobb a választék.
Remélem cikkem felkeltette pár ember érdeklődését ez iránt a megbízható, stabil rendszer iránt, és talán pár új taggal bővül az amúgy is népes Ubuntu közösség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az „Electra” rendszer funkciói

A takarékszövetkezet 2003 novemberétől használja, a lakosság számára pedig 2004. márciusa óta vált elérhetővé az …

6 hozzászólás

 1. Ha esetleg lenne valami konkrét kérdés, vagy téma Linux-al azon belül is Ubuntuval kapcsolatban, szívesen írok még cikket. kérdezzetek bátran!

 2. Engem például érdekelne a különböző windows-on használt programok linuxos megfelelői. Például adobe termékek.

 3. OK. Holnap összehozok valamit róla. :)

 4. Van valami konkrét is, ami érdekel? első körből mondjuk nekem a photoshop, az Acrobat reader, meg flash cuccok jutnak eszembe. Ezek jók lesznek?

 5. Én ezeket nem találtam meg:
  Adobe Dreamweaver CS5
  Adobe Photoshop CS5
  Adobe Acrobat ( nem a reader )
  Total Commander Ultima Prime

  Ezeket napi szinten használom!

  • Megírtam, és elküldtem. remélem tetszik. sajnos az Acrobat-ról és a Total Commander UP-ről nem tudtam írni, mert ezeket nem ismerem, és nem is találtam semmi konkrét infot róluk. De ha pár mondatban összefoglalod, mik ezek, akkor utána járhatok, hátha találok valamit.

Leave a Reply