Kezdőlap / Állatok / Kutya / Uszkár ápolása

Uszkár ápolása

Házi kedvencünk ápolása ugyanolyan fontos, mint egészségének megőrzése.
A rendszeres nyírás, kefélés, fésülés, köröm-,és fog ápolása ugyanúgy hozzátartozik kutya tartáshoz, mint az évenkénti rendszeres oltás.
Az igaz, hogy az uszkárokat (vizikutyaként is ismerik)eredetileg vadászathoz tenyésztették, de tapaszasztalatom szerint ez a kutyafajta sem szereti a vizet.
Éppen ezért már kiskorában rá kell szoktatni a rendszeres fürdésre.

Fürdetés, nyírás

Nyírásuk nyáron négy, télen hat hetenként ajánlatos. Ekkor a fülszőrzet, és a bűzmirigy tisztítása is megtörténik. Ha szükséges körömvágást is el kell végezni.
A fürdetést kizárólag erre a célra kifejlesztett kutyasamponnal kell végezni.(más sampon túl sok zsírt von el a kutya bőréből)amely bőrbetegségeket is okozhat.
.A fürdetést mindig a kutyus hátuljától kezdjük. Langyos,(ne legyen meleg)vízben történjen a fürdetés.
A sampon felvitele után minden helyen alaposan mossuk meg a kutyát, hónalját, fülek, herék, tappancsok, vigyázva, hogy a szembe ne kerüljön sampon.
Majd alaposan öblítsük le a szőrzetet. A ragacsos samponos szőr, bőrbetegségeket, allergiát válthat ki a kutyánál. Jó nedvszívó törölközővel töröljük meg, utána hajszárítóval szárítsuk meg, állandó fésülés, kefélés közben, mindaddig míg teljesen száraz nem lesz.Az uszkár büszkén viseli szép frizuráját.

Napi ápolás

Az uszkárok szőre, nem hullik, de az elhalt szőrszálak megtapadnak az élő szőrzet között, és becsomósodik(filcesedik). Ezért aztán egy ápolt uszkárhoz hozzátartozok a napi fésülés, kefélés.
A szőrzetet mélységéig kell átfésülni, először ritka fésűvel, majd alaposan át kell kefélni, így szőrzetük mindig szép és fényes lesz.
Egy jól ápolt és tiszta kutyus nemcsak a család kedvence, de séta közben mindenki megcsodálja.

Fogápolás.
Naponta adjunk kutyánknak Dentafix-et, ez formájánál fogva tisztítja a fogakat, megakadályozza (80%)a fogkő képződést. Ha mégis fogkő eltávolítást kell végezni bízzuk állatorvosra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply