Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Adobe termékek Linux alatt

Adobe termékek Linux alatt

Cikkemmel folytatnám a buzdítást, hogy minél többen próbálják ki a Linux rendszert. Sokszor hallom, hogy azért nem akarja valaki telepíteni, mert annyi sok jó programja van Windowsra, és azok nem működnek Linux alatt. Ez nem feltétlenül igaz, és szinte minden programnak van több Linuxra írt ingyenes „másolata”. Jelen cikkemben egy kérést teljesítek, és pár Adobe program helyettesítéséről írok.
Az Adobe szó hallatán a legtöbb embernek az Acrobat reader, és a Photoshop ugrik be. Az Acrobat Reader telepíthető az Ubuntu szoftverbázisból, csakúgy, mint a korábban Apollo néven ismert Adobe AIR, amivel böngészőn kívül futtatható látványos internetes alkalmazásokat készíthetünk. De nézzünk néhány más programot.
A Photoshop kétség kívül az egyik legjobb képszerkesztő program. Ezt nem adták ki Linuxra, úgyhogy be kell érni a lelkes Linux felhasználók által fejlesztett klónnal, ami a GIMP nevet kapta. Ez egy rendkívül jó, könnyen használható képszerkesztő program. Rengeteg lehetőséget rejt magában, és ha az ember megtanulja a trükköket, akkor könnyedén tud olyan munkákat készíteni vele, mint a Photoshop-al. Támogatja a rétegek kezelését, és rengeteg képformátumban menthetjük el művünket. És ami a legfontosabb, folyamatosan frissül, és rengeteg GIMP oldal, vagy fórum található a neten, ahol sok segítőkész felhasználó várja kérdéseinket.
Talán kevesebben ismerik az Acrobat Dreamweaver nevű programot, ami egy HTML szerkesztő, és web fejlesztő program. Aki ezt használja, annak sem kell elkeseredni, itt is van több lehetőség, amivel helyettesítheti a programot. A legnépszerűbbeket felsorolom.
KompoZer. Ez egy teljes webszerkesztő rendszer, ami egyesíti a webes fájlkezelést, és a könnyen használható web szerkesztést. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az abszolút kezdők is boldoguljanak vele, ezért aki nem ismeri a HTML vagy a web programozást, az is könnyedén tud professzionális weboldalt létrehozni.
Bluefish. A Bluefish egy GTK+HTML szerkesztő, de a KompoZer-rel ellentétben ez már gyakorlottabb felhasználók számára készült. Többek közt tartalmaz szép varázslatokat a kezdéshez, táblázatok, kertek készítéséhez, egy teljes körű képbeillesztő párbeszédpanelt. A bélyegképkészítés és az eredeti képhez való linkelése automatikus. Beállítható HTML-szintaxiskiemelése is van.
Screem. Sokan azt állítják, ez a leginkább felhasználóbarát Gnome alatt futó HTML szerkesztő. Egy Linuxon futó webfejlesztő programokat tesztelő csoport ezt nyilatkozta a programról: „ Ha Gnome grafikus felülettel dolgozol, akkor mindenképp a Screemet használd webfejlesztésre. Gyors, egyszerű, és hatásos.”
A tanácsom az, ha telepítettük az Ubuntut, nyugodtan kezdjünk el különböző programokat tesztelni. Ha nem tetszik, pár kattintással eltüntethetjük őket.
Aki azonban nem szeretne megválni a kedvenc programjaitól, és nem is szeret kísérletezni, annak is van egy jó hírem. Létezik egy program Linuxra, aminek a neve wine. Ezt sokan tévesen Windows emulátorként emlegetik, pedig valójában egy kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amivel Windows programokat futtathatunk Linux rendszeren.
Remélem cikkemmel tovább bátorítottam az eddig tétovázó embereket, és talán kedvet kapnak a Linux használathoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az „Electra” rendszer funkciói

A takarékszövetkezet 2003 novemberétől használja, a lakosság számára pedig 2004. márciusa óta vált elérhetővé az …

Leave a Reply